Fædrelandsvennen

Ettåring måtte på legevakta Alle hvitevaren­e ødelagt

Et par måneder etter at trebarnsfa­milien flyttet inn i et splitter nytt hus, gikk strømforsy­ningen amok.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Jeg var på jobb mens kona var hjemme med våre tre barn. Plutselig gikk lysene av og på som et diskotek. Så kom det et smell, akkurat som en liten bombe, forteller Debar Hossein. Han ble varslet om hendelsen av kona på telefon.

Han ringte en elektriker, og fikk beskjed om å sjekke sikringene. Da de ble vippet opp igjen, kom det røyklukt i hele huset.

– Da ba jeg bare kona ta alle ungene og komme seg ut av huset, forteller Hossein.

SØKTE GJENNOM HUSET

Han fikk varslet nødetatene, men en nabo hadde allerede kommet ham i forkjøpet. Så kjørte han hjem.

– Kona glemte telefonen inne i huset i panikken, så jeg var veldig bekymret, sier han.

Da han kom hjem var kona og ungene ute av huset helt på toppen av Heptekjerr, og brannvesen­et holdt på å gjennomsøk­e det.

– Det røyk mye fra en tv, så den kastet de ut av vinduet. Men det brant ikke noe mer, sier Hossein.

MÅTTE På LEGEVAKTA

Hans yngste sønn, som er ett år og to måneder gammel, måtte på legevakta og sjekkes for røykskader etter hendelsen.

– Det var en fael opplevelse. Han gråt hele natta, men heldigvis ble han ikke skadet, forteller Hossein.

Materielle skader ble det derimot mange av.

– Alle hvitevaren­e ble ødelagt. Kjøleskap, stekeovn, koketopp, microovn, oppvaskmas­kin, ventilasjo­n, to tv-er, et nettbrett og flere ladere, sier han.

SMELTET LEDNING

Brannvesen­et forklarte raskt at her hadde det vaert for høy spenning i stikkontak­tene.

Det bekrefter pressekont­akt

Jon Anders Skau i Agder Energi at var tilfelle.

– Når det bygges nye hus i dag, så skal strømmåler­en monteres sammen med ulike vern i et skap på utsiden av huset. Det går 400 volt inn i det skapet. Men på et eller annet vis har det vaert varmgang i skapet, så en kabel har smeltet, og det er sendt høy spenning inn i huset. Vi kan ikke si hvor mange volt som har kommet inn i huset, men det er i alle fall betydelig mye mer enn 230 volt, sier Skau.

– Kommer dere til å erstatte hvitevaren­e til beboeren?

– Det er vanskelig å svare på før vi vet årsaken til at dette har skjedd, så det må vi nesten komme tilbake til. Vi undersøker nå både skapet og måleren, svarer han.

HAR IKKE FORSIKRING

Huset sto ferdig bygget 1. juni. Det er Debar Hosseins bror som eier det, og leier ut til trebarnsfa­milien. Ingen av dem hadde tegnet innboforsi­kring.

De første dagene etter hendelsen bodde familien i en hybel. Tirsdag flyttet de tilbake i huset, men hvitevaren­e er fortsatt ødelagt.

– Vi får ikke vasket klaer, og vi må spise ute hver dag. Det er dyrt, forklarer han.

Skadene på hvitevaren­e er taksert til i overkant av 50.000 kroner. Det er i tillegg til to tv-er og nettbrette­t som gikk i stykker.

– Vi vasker tøyet til de to eldste barna for hånd for å kunne sende dem på skolen, så jeg håper det kan bli en avklaring på hva som skjer videre snart, sier Hossein fortvilet.

Politiet var også på stedet, men lensmann Frode Forslund opplyser at de ikke oppretter sak på hendelsen.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Familien Hossein er fortvilet etter at alle hvitevaren­e røyk. De flyttet inn for drøye to måneder siden, og hadde ikke tegnet innboforsi­kring.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Familien Hossein er fortvilet etter at alle hvitevaren­e røyk. De flyttet inn for drøye to måneder siden, og hadde ikke tegnet innboforsi­kring.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Huset hendelsen skjedde i sto innflyttin­gsklart 1. juni i år. Det var i skapet inni den røde ringen at ledningen smeltet og forårsaket overspenni­ngen.
FOTO: KJETIL NYGAARD Huset hendelsen skjedde i sto innflyttin­gsklart 1. juni i år. Det var i skapet inni den røde ringen at ledningen smeltet og forårsaket overspenni­ngen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik så den ene boksen som var montert i skapet utenfor huset ut etter hendelsen.
FOTO: PRIVAT Slik så den ene boksen som var montert i skapet utenfor huset ut etter hendelsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway