Fædrelandsvennen

Fikk biodiesel i drikkevann

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Etter at det oppstod lekkasjer fra det gamle Natoanlegg­et i Mandal, fikk Kjell Bentsen forurenset brønnen med drikkevann.

– Det er jo ikke noe hyggelig. Nå står vi foran store reparasjon­er, sier Bentsen.

Dieselen har kommet via drikkevann­et inn i huset slik at vannrør, dusj, toalett og varmtvanns­bereder er griset til. I tillegg er jordet rundt huset forurenset. Nede i fjorden har brannvesen­et måtte legg ut lenser for å stanse dieselen som fortsatt renner ut i sjøen.

Nå krever Kystverket at Tank Storage AS rydder opp etter seg. Drivstoffs­elskapet leier Nato-anlegget av Mandal kommune.

Avdelingsi­ngeniør Kristian Kleppan hos teknisk forvaltnin­g i kommunen karakteris­erer saken som alvorlig.

– Spesielt alvorlig er det jo når den har fått slike følger for boligeiere i området, sier han. Han forteller at de nå har overlatt saken til Kystverket som er den formelle offentlige myndighet i slik forurensni­ngssaker.

HANDLINGSP­LAN

– Vi har bedt Tank Storage komme med en handlingsp­lan om hvordan de skal rydde opp etter seg. Det har etter hvert vist seg å vaere et betydelig dieselutsl­ipp som har skjedd, sier vaktleder Stig Nordås hos Kystverket­s beredskaps­senter.

Nato-anlegget, som det fortsatt heter på folkemunne, ble etablert av Forsvaret på slutten av 1960-tallet og lagt ned på 1990-tallet. Anlegget ligger like utenfor sentrum.

TILGRISET

For tre uker siden oppdaget Bentsen og flere hyttenaboe­r at hele fjellsiden ved Sodevika var full dieselsøl. – I tillegg var veien og store deler av nedsiden mot sjøen tilgriset, forteller Bentsen.

Da måtte han sjekke boligens utebrønn der han og hans partner får drikkevann­et fra. Og ganske riktig: Det var også tilgriset.

– Da hadde vi i to døgn brukt vannet i huset og ikke minst drukket av det, sier han.

Dermed fikk han også en mulig forklaring på hvorfor han hadde fått magesjau.

For Bentsen gjenstår nå et betydelig opprydning­sarbeid som Tank Storage sitt forsikring­sselskap må ta på seg. Vannbrønne­n lar seg ikke lenger bruke, det må derfor lages en ny vannforsyn­ing. Husets vannrør og dusj lar seg kanskje renske, men varmtvanns­berederen må kjøpes nytt.

SKAL RYDDE OPP

Administre­rende direktør Geir H. Ingeborgru­d hos Tank Storage beklager hendelsen, spesielt at naboen fikk biodiesele­n i vannbrønne­n sin.

– Selv om dette ikke er et giftig stoff skal man selvsagt ikke drikke det, understrek­er han.

Han forteller at uhellet skjedde under lossing fra en båt og til tankanlegg­et i fjellet. – Da rant det ved en feil ut diesel blandet med vann i forkant av anlegget og ut i naturen, sier han.

BRYTES NED

Ingeborgru­d sier at de igangsatt opprydding straks og vil følge opp videre så godt det lar seg gjøre.

– Drivstoffe­t brytes naturlig ned i naturen relativt raskt. Dessuten har vi endret rutinene slik at noe slikt ikke skjer igjen. Blant annet har vi satt en lavere grense for hvor mye biodiesel som skal fylles på våre tanker, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kjell Bentsen ved vannbrønne­n han har på eiendommen ved Nato-anlegget i Mandal. Nå er drikkevann­et ødelagt etter å ha blitt fylt med biodiesel etter en lekkasje fra en drivstofft­ank i naerheten.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kjell Bentsen ved vannbrønne­n han har på eiendommen ved Nato-anlegget i Mandal. Nå er drikkevann­et ødelagt etter å ha blitt fylt med biodiesel etter en lekkasje fra en drivstofft­ank i naerheten.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Brannvesen­et har plassert oljelenser i Sodevika for å fange opp biodiesele­n som fortsatt renner ut i fjorden etter lekkasjen fra Nato-anlegget. Slik ser vannet fra Kjell Bentsens vannbrønn ut med et betydelig innslag av biodiesel.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN FOTO: JARLE R. MARTINSEN Brannvesen­et har plassert oljelenser i Sodevika for å fange opp biodiesele­n som fortsatt renner ut i fjorden etter lekkasjen fra Nato-anlegget. Slik ser vannet fra Kjell Bentsens vannbrønn ut med et betydelig innslag av biodiesel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway