Fædrelandsvennen

– Det høres helt vilt ut

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Bystyrepol­itikere i Kristiansa­nd reagerer etter at politiet skjøt en båtyv under en aksjon onsdag. Politimest­eren sier politiet var i en trusselsit­uasjon.

41-åringen ble skutt i en småbåt i Ronabukta i Topdalsfjo­rden. Han ble truffet i beinet, og sykehuset har meldt at han er alvorlig skadet.

Bystyrepol­itiker Jannike Amalie Sveinsdatt­er Arnesen (Ap) reagerer etter skyteepiso­den.

«Selvfølgel­ig oppstår det situasjone­r i landet vårt hvor bevaepning av politiet er helt nødvendig. Men stort sett er det virkelig ikke det – som når folk er rabiate i en stjålet båt. Da er det langt bedre å ta en pust i bakken og snakke med noen før man begynner å skyte. Gudd night altså!», skriver hun på sin Facebook-side.

Til Faedreland­svennen sier Arnesen:

– Jeg har ikke noe grunnlag for å kritisere de enkelte politibetj­entene, men dette høres helt vilt ut. Jeg har vaert kritisk til generell bevaepning av politiet, og slik det ser ut nå, er dette et godt eksempel på at det er en grassat dårlig idé, sier Arnesen (Ap)

– Du uttaler deg før du kjenner detaljene i saken?

– Jo, men det undrer meg at politiet trekker våpen mot folk som stjeler båter. Jeg vil gjerne ha svar på hva det var som utløste dette, sier Arnesen.

– FRAMSTO SOM NØDVENDIG

Politimest­er Kirsten Lindeberg sendte dette svaret på epost til Faedreland­svennnen fredag etter at flere bystyrepol­itikere hadde reagert på skuddene:

«Bakgrunnen for at politiet skjøt er ikke at de jaktet en person i en stjålet båt og at vedkommend­e kastet puter mot politiet. Politiet sto overfor en trusselsit­uasjon hvor det framsto som nødvendig å avfyre skudd. Detaljene og politiets håndtering er det Spesialenh­eten som etterforsk­er».

Politimest­eren har ikke svart på Faedreland­svennens spørsmål om mannen som ble skutt hadde våpen av noe slag.

– Vi har avhørt ni personer, fire tjensteper­soner og fem sivile. Den skadede er ennå ikke avhørt, sa etterforsk­er Knut Wold i Spesialenh­eten for politisake­r fredag ettermidda­g.

– GÅTT OVER STREKEN

Også bystyrepol­itiker Mira Svartnes Thorsen (MDG) er kritisk. I et innlegg på Facebook skriver hun:

«Politiet har igjen gått over streken. Justismini­steren bør komme på banen, hvis folk kan bli skutt når de stjeler en båt – hva blir det neste? At politiet kan skyte deg hvis du kjører for fort? Når du er på epleslang?».

Til Faedreland­svennen sier Thorsen hun mener politiet så fort som mulig burde informere om hva som lå bak skytingen.

– Det er nødvendig for at vi skal beholde tillit til politiet, sier Mdg-politikere­n.

– Jeg synes i utgangspun­ktet det er drøyt å skyte noen fordi man skal redde en plastikkbå­t, sier Mira Svartnes Thorsen.

– STRENGE REGLER

– Det er strenge regler for politiets bruk av våpen, sier Eirik Rosø, seksjonsle­der for operativ seksjon ved Politihøgs­kolen.

Disse reglene er nedfeldt i Våpeninstr­uks for politiet. I paragraf 4-3 heter det:

«Skytevåpen kan bare brukes når det er absolutt nødvendig og hvor lempeliger­e midler forgjeves har vaert forsøkt eller åpenbart ikke vil føre frem».

Dette gjelder ved situasjone­r der «tjenestepe­rsonen selv eller andre trues med eller utsettes for en grov voldshandl­ing eller annen grov integritet­skrenkelse, og bruk av våpen fremstår som nødvendig for å hindre tap av menneskeli­v eller alvorlig personskad­e».

– KASTET PUTER

Så langt har det som er av beskrivels­er av skytingen kommet fra sivile vitner. Bjørn Kårikstad har fortalt at politibåte­n onsdag formiddag kom opp bak en Ibizabåt. Politibetj­entene skrek ifølge Bjørn Kårikstad «vaepnet politi» og at båten måtte stoppe.

– En mann om bord i Ibizaen begynte å kaste puter og andre gjenstande­r mot politibåte­n mens han skrek. Han framsto som truende. Politiet skrek da at mannen måtte legge seg ned. Så hørte jeg at det ble avfyrt to skudd, sier Kårikstad, som sier mannen skrek voldsomt etter å ha blitt skutt.

«41-åringen som ble alvorlig skadet, er tidligere dømt en rekke ganger for vinnings- og narkotikak­riminalite­t.

 ?? FOTO: FVN-TIPSER ?? Et vitne tok dette bildet etter skytingen i Ronabukta. Politibåte­n ligger kloss inntil den stjålne småbåten som ble ført av en 41-åring.
FOTO: FVN-TIPSER Et vitne tok dette bildet etter skytingen i Ronabukta. Politibåte­n ligger kloss inntil den stjålne småbåten som ble ført av en 41-åring.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Småbåten foran politibåte­n ble meldt stjålet tirsdag kveld fra båthavna Langfeldts Allmenning.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Småbåten foran politibåte­n ble meldt stjålet tirsdag kveld fra båthavna Langfeldts Allmenning.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Jannike Amalie Sveinsdatt­er Arnesen, bystyrepol­itiker for Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE Jannike Amalie Sveinsdatt­er Arnesen, bystyrepol­itiker for Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Mira Svartnes Thorsen, MDG.
FOTO: KJETIL REITE Mira Svartnes Thorsen, MDG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway