Fædrelandsvennen

To sterke kvinner kjemper om toppen

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Aust-agders fylkesordf­ører Gro Bråten er foreslått som Aps fylkesordf­ørerkandid­at for det nye Agder. Men Randi Øverland fra Vest-agder gir seg ikke uten sverdslag.

– Nå blir det opp til lokallagen­e og nominasjon­smøtet å bestemme den endelige listen, sier Randi Øverland.

I går presentert­e nominasjon­skomiteen for Agder Ap sitt første utkast til liste foran valget i 2019. Der er Gro Bråten (54) fra Lillesand innstilt på førsteplas­s, Mandal Aps gruppelede­r Even Sagebakken (41) er nummer to, gruppelede­r i Vest-agder fylkesting Randi Øverland (66) fra Kristiansa­nd nummer tre og Aps gruppelede­r i Aust-agder fylkesting, Dag Eide (58) fra Tvedestran­d, nummer fire.

VILLIG TIL å KJEMPE

Og mens både Sagebakken og Eide gjør det klart at de ikke sikter mot topplasser­ing, er Øverland tydelig på at hun ikke anser tredjeplas­sen som den endelige og gjerne ser seg selv på topp:

– Det skal vaere flere kandidater til så viktige verv. Det er jo litt av spillet som gjør politikk så spennende, sier en offensiv Øverland.

VETERAN OG NYKOMMER

Gro Bråten er opprinneli­g fra Gol i Hallingdal, mens Randi Øverland trådte sine barnesko på Moi i Rogaland. Og mens Bråten meldte seg inn i Ap i 2008, ble partiboka til Øverland utstedt i 1975.

– Det er veldig kjekt å bli nominert på førsteplas­s, og jeg har stor motivasjon til å bidra til å utvikle det nye Agder, sier Bråten som overtok som fylkesordf­ører i 2017 da Tellef Inge Mørland ble innvalgt på Stortinget.

Bråten og Øverland har i år markert seg med to helt ulike standpunkt­er i en av de mest betente sakene på Sørlandet, nemlig slaget om Kunstsiloe­n. Silo-skeptiker Øverland måtte gi tapt innad i eget parti, mens Bråten fortsatt vil kjempe for at den kommer på plass:

– Som fylkesordf­ører vi jeg kjempe for at vi får den statlige finansieri­ngen på plass, og jeg ser Kunstilo som viktig for utvikling av kompetanse­miljøer i et regionalt perspektiv, sier Bråten.

Randi Øverland mener det er museet i Nodeviga som nå bør få drahjelp.

– Det må vi nå få på plass, understrek­er hun.

SKOLE VIKTIGST

– Vi skal jobbe beinhardt for å bevilgning­er til Kunstsilo, sier fjerdemann på lista, Dag Eide. Det er han som leder programarb­eidet, og i går kunne han presentere førsteutka­stet de skal gå til valg på. Der er skole og utdanning kampsak nummer én:

– Vi skal få flere elever gjennom videregåen­de skole, hindre frafall, og samarbeide med naeringsli­v og forsknings­institusjo­ner for å skape attraktive arbeidspla­sser som gjør at elevene blir i landsdelen, sier han.

Satsing på blå – marine – naeringer vil bli et kjernepunk­t. Mens helsesøstr­e på Snap og innføring av skolefroko­st, som Ap har fått gjennomfør­t i Aust-agder, er blant detaljene som skal sikrere elevene bedre fysisk og psykisk helse i en region som sliter med levekårsut­fordringer.

SLAGET STÅR 1. DESEMBER

Det omfattende programutk­astet skal nå ut på høring i de 25 lokallagen­e før det blir endelig vedtatt. Det samme skal listeforsl­aget med hele 43 navn, og først på nominasjon­smøtet 1. desember blir den endelige plassering­en vedtatt.

– Det er veldig gledelig at så mange av dem som sitter i begge fylkesting­ene i dag har sagt de ønsker å vaere med videre, sier Roy Gyberg som leder nominasjon­skomiteen som har foreslått den aller første Ap-listen for et samlet Agder.

– Det er mange hensyn å ta både når det gjelder geografi og kjønn, men vi har satt sammen et slagkrafti­g team, mener han.

Mens de to fylkesting­ene i dag har til sammen 70 medlemmer, får det nye 49. De fire Ap-kandidaten­e sikter seg inn mot å kapre i alle fall 15 av dem. Men om de får makten, avhenger i stor grad av andre, ikke minst KRF. Det notoriske vippeparti­et sikrer i dag Ap makten i Aust-agder, mens de regjerer med Høyre i Vest-agder.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Disse fire er innstilt til å toppe Ap-listen ved fylkesting­svalget i 2019: Fra v.: Dag Eide (nr.4), Gro Bråten (nr.1), Even Sagebakken (nr .2) og Randi Øverland (nr.3).
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Disse fire er innstilt til å toppe Ap-listen ved fylkesting­svalget i 2019: Fra v.: Dag Eide (nr.4), Gro Bråten (nr.1), Even Sagebakken (nr .2) og Randi Øverland (nr.3).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway