Fædrelandsvennen

På rømmen i to uker

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no TEKST: elling.svela@fvn.no TEKST: kamilla.rudberg@fvn.no

Den etterlyste 22-åringen fra Kristiansa­nd har vaert på rømmen fra fengselsøy­a Bastøy i to uker.

– Det var natt til 15. august at han stakk av fra Bastøy. Vi oppdaget at han var borte under telling om morgenen, forteller Tom Eberhardt, fengselsle­der på Bastøy fengsel i Horten, til Faedreland­svennen.

Politiet jakter i disse dager på en 22-åring fra Kristiansa­nd. Han soner en dom for voldtekt på sju og et halvt år. Onsdag tok vaepnede politistyr­ker seg inn i et bolighus på Grim uten å finne mannen.

LAVERE SIKKERHETS­NIVÅ

Mannen rømte fra Bastøy fengsel til fastlandet med fengselets jolle, som har påhengsmot­or.

Bastøy er Norges største lavsikkerh­etsfengsel, med 115 innsatte og rundt 70 ansatte. Innsatte fra andre fengsler i Norge, med høyere sikkerhets­nivå, søker seg til Bastøy når de har noen år med soning igjen. Venteliste­ne er lange.

– Det første vi foretok oss, var å finne ut om vedkommend­e hadde overlevd turen til fastlandet. Da dette var klarlagt, var det politiet som tok over jobben med å etterlyse personen, forklarer Eberhardt.

På ØYA I KORT TID

– Hvilke sikkerhets­vurderinge­r er gjort av personen som nå er på rømmen?

– Han skiller seg ikke videre ut fra den gjennomsni­ttlige innsatte på Bastøy. Dette er Norges største lavsikkerh­etsfengsel, der de innsatte i snitt soner dommer på 6,5 år. Når det gjelder 22-åringen, har han vaert hos oss i kun kort tid. Han kom til oss i midten av juli.

– Han var altså i rute, med noen år til løslatelse, og hadde akkurat begynt soning på et lavere sikkerhets­nivå. I gjennomsni­tt sones det 1,5 år hos oss, men noen soner også tre og fire år, fortsetter fengselsle­deren.

KLARE TIL SAMFUNNET

Eberhardt sier at Bastøy, ei øy på rundt 2300 mål, har et godt renommé blant fangene, og at det er relativt sjelden at noen stikker av fra øya.

– Hvor fritt er det på øya?

– De innsatte telles et visst antall ganger hver dag. Ellers går de fritt på øya fram til 22.30 hver kveld. De får ansvar, vekker seg selv og må møte på skole og arbeid. De kan jobbe i landbruket, vaere matros på ferja, jobbe på kjøkkenet og vaere elev på skolen. Ulike typer opplaering kan resultere i fagbrev.

Ifølge fengselsle­deren faller kun 16 prosent av dem som har sonet ferdig dommene sine på Bastøy tilbake til et kriminelt liv.

– Så vi er sikre på at straffen har en effekt, understrek­er Eberhardt.

– Hva vil du si til rømlingen fra Kristiansa­nd?

– Jeg vil oppfordre ham veldig til å melde seg, slik at han kommer seg tilbake til soning. Før eller seinere blir han tatt, og det handler om å bli ferdig med straffen sin, laere seg et yrke og komme seg videre i livet. Det er greit med alt man er ferdig med, og denne personen har mye av livet sitt foran seg. Det er dumt å rømme fra straffegje­nnomføring. Han bør tenke at jo tidligere han melder seg, jo tidligere blir han ferdig med straffen.

DØMT FOR VOLDTEKT

22-åringen ble i 2016 dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha banket opp og voldtatt en annen mann. Det ble benyttet en gjenstand under voldtekten.

Totalt ble fire menn dømt etter hendelsen, som skjedde i en leilighet i Kristiansa­nd. Alle de involverte var på denne tiden del av et rusmiljø.

Politiet i Kristiansa­nd opplyser til Faedreland­svennen at 22-åringen ikke blir ansett som farlig for allmennhet­en.

Tirsdag oppdaterte mannen Facebook-profilen sin med tydelige beskjeder til politiet. Den ene oppdaterin­gen var et bilde av to eldre kvinner med en plakat med påskriften «fuck the police». Ifølge NRK har ikke mannen hatt tilgang til sosiale medier i fengselet.

– Folk på politihuse­t her har fått med seg den beskjeden, ja, sier etterforsk­ningsleder ved Agder politidist­rikt, Petter Sandell, til NRK.

I går kveld var mannen fortsatt ikke pågrepet.

– Hvor aktivt søker dere etter mannen nå?

– Vi holder intensitet­en oppe, sier operasjons­leder i Agder politidist­rikt, Øyvind Haegeland.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Flyfoto fra Bastøy fengsel og Bastøy kirke som er en del av fengselet.
FOTO: NTB SCANPIX Flyfoto fra Bastøy fengsel og Bastøy kirke som er en del av fengselet.
 ?? FAKSIMILE FRA FACEBOOK ?? 22-åringen oppdaterte Facebook-profilen sin med politifien­dtlige bilder tirsdag.
FAKSIMILE FRA FACEBOOK 22-åringen oppdaterte Facebook-profilen sin med politifien­dtlige bilder tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway