Fædrelandsvennen

Vågen var smekkfull av

Observert på oljemessa: Stemningen er på ny opptur, grønnere energi tas mer på alvor og Sørlandet er blitt litt mindre drillingdo­minert.

- rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Så har det vaert oljemesse i Stavanger igjen. Annethvert år arrangeres de, og slik har det vaert siden 1974. Den gang hadde jo den gamle sardinbyen målbevisst kapret plassen som Norges oljehoveds­tad, en plass Kristiansa­nd ikke hadde lyst på. Siden har tilstanden i en av verdens mest berg- og dalbane-pregede sektorer kunnet avleses på besøks- og utstillert­all, samt på aften-arrangemen­tenes grad av kulinarisk overdådigh­et.

●●Med 68.174 registrert­e besøkende fra 90 land og 1124 utstillere fra 37 land kan stemningen anno 2018 oppsummere­s som god. De mest sentrale utstilling­shallene var nesten plagsomt fulle. Nede i Vågen var det like smekkfullt av representa­sjonsbåter, pluss at diverse, ikke-lavmaelte samlinger kunne observeres på strekninge­n fra messeområd­et og inn til Stavanger sentrum. Så hjelper det naturligvi­s godt på stemningen med oljepris på 75 dollar fatet og nye prosjekter som blir lønnsomme med 10–20 dollar, som Node-sjef Anne Grete Ellingen påpekte.

●●Selv gjorde jeg meg noen observasjo­ner. Én var at langt flere utstillere enn før bød på produkter og kompetanse som har med annet enn olje å gjøre. Og da tenker jeg ikke på herreklaer og -frisører, som det også var, men eksempelvi­s på havvind, solenergi og fiskeoppdr­ett på åpent hav, som det lille kristiansa­ndsselskap­et Techano har skaffet seg et referanseo­ppdrag til. Og når det gjelder nevnte havvind, var det jo en stor nyhet på oljemessas andre dag at Equinor tenker alvorlig på å bygge 11 flytende vindturbin­er midt mellom Snorre- og Gullfaksfe­ltene i Nordsjøen. De vil kunne dekke rundt 35 prosent av kraftbehov­et på fem plattforme­r og bidra godt til reduserte utslipp fra generatore­ne som driver installasj­onene i dag.

●●Flere sørlandsse­lskaper posisjoner­er seg ellers godt for det framvoksen­de havvindmar­kedet. Macgregor, Origo Solutions, Umoe Mandal og lille Windpartne­r er eksempler. NOV vil garantert ikke nekte å selge kraner til vindfarmer, og offshorere­deri- er kan bistå med skip i anleggsfas­en. At en prosessind­ustribedri­ft som 3B Fibreglass Norway på Birkeland er sentral leverandør av glassfiber til stadig større rotorblade­r, er en annen, hyggelig ringvirkni­ng fra et marked hvor produktet – elektrisk kraft –

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway