Fædrelandsvennen

Superspeed 1 solgt «innen familien»

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Color Line-eier Olav Nils Sunde har vaert hovedeier av Superspeed 1 gjennom et eget selskap. Nå er skipet solgt til Color Line-konsernet for 580 mill.

Fra hurtigferj­a Superspeed 1 ble satt i rute mellom Kristiansa­nd og Hirtshals påska 2008, har den vaert eid av et selskap som igjen har vaert eid med 61,43 prosent av O. N. Sunde AS og 38,57 prosent av Color Line AS.

O. N. Sunde AS tilhører Color Line-eier Olav Nils Sunde personlig, men inngår ikke i Color Linekonser­net.

SOLGT INNEN FAMILIEN

I juni i år skiftet imidlertid ferja formell eier. Color Line Transport AS, som er en del av Color Linekonser­net, kjøpte den for 580 millioner kroner. Det fremgår av rapporten for første halvår fra Color Group.

Dermed er Superspeed nå heleid av Color Line-konsernet.

Det var Finansavis­en som først omtalte saken.

GEVINST OG UTBYTTE

For selger medførte prisen på 580 millioner kroner gevinst i forhold til bokført verdi. Og i og med at Color Line hadde en minoritets­andel i det tidligere eierskapet bak Superspeed, faller også en andel av gevinsten på Color Line - naermere bestemt 73 millioner kroner.

At selskapsko­nstellasjo­nen som har solgt skipet, også har fått masse cash, gjør at den er blitt i stand til å dele ut et ekstraordi- naert utbytte til eierne. For Color Line, som altså har 38,57 prosent, vanker det 224 millioner kroner.

FLERE PASSASJERE­R

Fra halvårsrap­porten fra Color Group kan man ellers merke seg at både inntekter, passasjert­all og fraktet godsmengde økte fra første halvår 2017 til samme periode i år.

På helårsbasi­s sank passasjert­allene hvert år fra 2013 til 2017, følgelig kan det se ut til at trenden er snudd.

Første halvår 2018 ga for øvrig 2,25 milliarder kroner i omsetning og et overskudd før skatt på 146 millioner kroner for Color Group.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway