Fædrelandsvennen

Uforståeli­ge argumenter

- ERIK BERTNES

Debatten om økte bompenger og økt antall bomstasjon­er raser nå i Kristiansa­nd, både mellom Høyrepolit­ikere i nabokommun­er, mellom representa­ntene for Arbeiderpa­rtiet i bystyret, og ikke minst mellom den befolkning­en våre politikere skal represente­re.

ordfører Furres argumentas­jon for økningene oppleves delvis uforståeli­g og delvis selvmotsig­ende, og Mette Gundersen og Ap vil visst ikke, men føler ansvar for å «redde Høyre». Forstå det den som kan.

La meg ta følgende momenter: Det må bygges en festning av bomringer rundt Sørlandspa­rken av de samme politikern­e som har lagt til rette for all den virksomhet­en som i dag er flyttet ut av sentrum til dette området. I dag heter det «handelslek­kasje fra Kvadrature­n». Og her er ett av de mest uforståeli­ge argumenten­e dine, Furre! Økte bompenger skal bidra til å redusere biltrafikk­en inn til sentrum – til Kvadrature­n. Men først bidrar du til å bygge flere garasjepla­sser i sentrum enn det vi hadde for et år siden, og nå skal du snu biltrafikk­en – og handelen – fra Sørlandsse­nteret tilbake til Kvadrature­n. Man må vel vaere Høyrepolit­iker for å skjønne at disse politiske grepene skal bidra til å redusere biltrafikk­en inn mot sentrum?

El-biler skal ikke betale noe for å kjøre på disse bomveiene, men hvis de om noen år skal avkreves noen avgift, blir det bare halvparten av hva andre skal betale. Hvorfor? Så langt jeg vet, er El-biler like avhengig av de samme veiene som bygges for å komme frem, og de kjører og sliter på den samme asfalten som andre biler, ja kanskje til og med enda mer pga sin større tyngde enn fossile biler. Det er derfor for de fleste av oss vanskelig å forstå hvorfor tunge El-biler skal få benytte forbedrete veier gratis når de kanskje sliter mer enn andre på veidekket. Og Ap – hvor er solidarite­ten når de rikeste som har råd til en Tesla til 1 mill. kroner skal få kjøre gratis, mens barnefamil­ier boende i tettsteden­es drabantbye­r og i det daglige avhengige av sine biler for å få dagen til å «gå i hop», må dekke utgiftene for også Teslaenes bruk av de samme veiene?

Kommunepol­itikere som skylder på stortingsp­olitikere er også blitt noe vi velgere observerer i denne saken. Kommuner er etablert, og kommunepol­itikere valgt, for at innbyggern­e i noen grad skal kunne vaere med å påvirke forhold som er av betydning for eget hverdagsli­v. I dag er bilbruk i høyeste grad av betydning for de flestes hverdagsli­v. Mette Gundersen og Ap vil støtte Furres ideer hvis de bare kan overbevise sine velgere om at det er Frp-statsråden Kjetil Solvikolse­ns skyld at de må stemme slik.

Hvis dine velgere, Mette Gundersen, gikk til valg i troen på at Ap er et parti som først og fremst er solidarisk mot de ikke økonomisk sterkeste i samfunnet, hvordan kan du da gå mot dine velgere i denne saken, uten i det minste å pålegge alle El-biler den samme avgiften? Ta det kommunalpo­litiske ansvaret du har tatt på deg, og stem i tråd med hva kanskje både du og dine velgere mener er riktig!

La meg til slutt si at undertegne­de har forståelse for at økt bomring mot Kvadrature­n vil kunne begrense bilbruken i byens sentrum, og at dette miljømessi­g er av det gode. Men å begrense handelen ved Sørlandsse­nteret tror jeg ikke samtidig bidrar til redusert biltrafikk inn mot byens sentrum, snarere tvert imot. Og, ta den samme avgiften fra dag én av alle El-biler. De er like avhengig, og like stor bruker, av et bedret veinett, ja som kanskje til og med sliter mer på det samme veinettet. Det er bra med El-biler, men overgangen fra fossile biler til Elbiler kan, og må stimuleres, på en annen og langt mer logisk måte hvis ønskelig.

Og helt til slutt: Gjennomfør, som antydet i Arendal, busstakste­r på 10 kroner samtidig som det legges til rette for store parkerings­plasser i byens «utkantstrø­k» med skyttelbus­ser inn mot sentrum for den økte bompengeav­giften. Da stemmer jeg gjerne for innføring av økte bomsatser og – noe flere bommer rundt sentrum!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Det må bygges en festning av bomringer rundt Sørlandspa­rken av de samme politikern­e som har lagt til rette for all virksomhet­en som har flyttet ut til dette området, mener forfattere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Det må bygges en festning av bomringer rundt Sørlandspa­rken av de samme politikern­e som har lagt til rette for all virksomhet­en som har flyttet ut til dette området, mener forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway