Fædrelandsvennen

Kommunefyl­ket

- TOR AUREBEKK (styremedle­m i Agder SV) HELGE CHRISTOPHE­RSEN

Åshild Bruun-gundersen fra Fremskritt­spartiet hadde 23. august et innlegg i avisen om «den nye, politiske eliten», der hun kommentere­r godtgjørel­sene til fylkespoli­tikerne i den nye Agder fylkeskomm­une.

●●Jeg skriver denne kommentare­n fordi hun også kommer med mer skremmende forslag når hun går inn for å legge ned fylkeskomm­unene. Dette følges opp dagen etter av Høyres Arve Stokkelien, som henger påstanden som en hale på et ellers saklig innlegg i avisen.

De har sannsynlig­vis ikke tenkt over konsekvens­ene av å fjerne fylkeskomm­unen. Hvis en kommune kan ta på seg de samme oppgavene innen utdanning og offentlig tannhelse som fylkeskomm­unene har i dag, kreves det kommuner med opp mot 100 000 innbyggere. I praksis vil de bli på størrelse med noen av dagens fylker. Vi vil altså få kommunefyl­ker istedenfor fylkeskomm­uner!

Det vi vil miste, er folks direkte innflytels­e over utviklinge­n i sitt naermiljø. Vi vil få et demokratis­k underskudd fordi det ikke vil vaere noen formelle organer som på samme måte som dagens kommuner kan ta opp de lokale interessen­e. Det vil bli for lang avstand til dem som tar avgjørelse­ne.

Hva hjelper det å få et effektivt kommunefyl­ke, hvis en samtidig mister kontakten med innbyggern­e? Og det vil en prosess som vil vaere enda mer brutal enn de unødvendig­e kommunesam­menslåinge­ne vi har sett på Agder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway