Fædrelandsvennen

Norsk skole trenger ikke nasjonalt mobilforbu­d

-

I det siste har debatten om nasjonalt mobilforbu­d rast igjen. Mange voksne har veldig mye på hjertet når det kommer til å detaljstyr­e våre skoler.

●●Man vil innføre nasjonale forbud som overstyrer skolenes rett til å bestemme over seg selv, man har rett og slett mistet troen på at elever og laerere kan finne ut av ting selv.

Jeg er selv elev på 10. trinn, og spør du meg er dette noe av det dummeste jeg har hørt. Misforstå meg rett, jeg ønsker ikke et klasserom hvor alle sitter på mobilen i timen, men det siste jeg ønsker er en skole som tar fra meg mine friheter.

På Lindebøska­uen skole har vi én enkel regel; mobilen brukes ikke i timen. Men om jeg ønsker å oppdatere meg i friminutte­t, er det ingen som kan stoppe meg i å gjøre det. Denne regelen fungerer veldig godt, og min skole er et godt eksempel på en skole som klarer seg fint uten et mobilforbu­d. Min skole er det nemlig jeg og mine medelever som kjenner best, ikke Stortinget.

Og det kan godt hende at elever på andre ungdomssko­ler trives godt med mobilforbu­d. Men selv om noen skoler trives med mobilforbu­d, betyr det ikke at alle gjør det. Det er opp til hver enkelt skole i Norge å bestemme reglene rundt mobilforbu­d selv, og i Norge har vi ingenting som tyder på at dette er feil, så la det vaere sånn.

For jeg tror norsk skolepolit­ikk er så mye mer enn dette, jeg tror gode skoler med gode skolemiljø­er ikke kommer ut av forbud og innstrammi­nger hos elevene. Elevfrihet er et prinsipp i seg selv i norsk skole, la oss ikke glemme det. Gode skoler ser hver enkelt elev, møter eleven med gode laerere og gir eleven muligheter for fremtiden.

Når én av fem går ut av norsk skole uten å kunne lese og skrive skikkelig er det ikke mobilforbu­d vi må begynne med, det er en altfor enkel løsning på et større problem. For det finnes per dags dato ingen god forskning som tyder på at mobilforbu­d vil løse de store problemene i skolesyste­met. Det er Stortinget­s jobb å finne gode løsninger på dette, men ikke ty til enkle forbud og overstyrin­ger, for vi kjenner våre skoler best.

And let’s face it, mobilen er kommet for å bli, det kan vi faktisk ikke ignorere. NICOLAI ØSTEBY (15) Kristiansa­nd Unge Høyre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway