Fædrelandsvennen

Byvekstavt­ale for Kristiansa­ndregionen – uten bompenger

-

I Nasjonal Transportp­lan (NTP) legges det opp til at de ni største byene i Norge skal inngå en Byvekstavt­ale.

●●Avtalen i Kristiansa­nd-regionen er en helhetlig plan for transport i byområdene og omfatter vei, kollektiv og sykkel og gange. Tidligere ble byvekstavt­alen omtalt som bymiljøavt­alen. Kristiansa­ndsregione­n har avtale om belønnings­midler fra staten fram til og med 2019. Staten bidrar med 120 mill. kr. i 2017, og 90 millioner kr. årlig i 2018 og i 2019.

Betingelse­ne fra staten er nullvekst i personbilt­rafikken. Samferdsel­spakke fase 1 for Kristiansa­nd-regionen ble vedtatt av Stortinget i desember 2009. I 2013 sluttet Stortinget seg til innføring av tidsdiffer­ensierte bompengeta­kster. I 2017 ble dagens bompengeor­dning vedtatt forlenget med to år fra og med 2018.

Bompengefi­nansiering vil inngå som en sentral del av finansieri­ngen i en eventuell ny byvekstavt­ale. Det er i prinsippve­dtaket lagt til grunn at det blir 12–15 bompunkter, inkludert dagens fem bompunkter. Takstene økes med 50 prosent i forhold til dagens satser. Ordningen med tidsdiffer­ensierte takster videreføre­s.

Dersom en ser på hele avtaleområ­det oppnår en ikke nullvekst med bomsatser som skissert ovenfor. Økningen i trafikkarb­eidet blir på 7,5 prosent i forhold til Nåsituasjo­n 2016. Det er behov for ytterliger­e virkemidle­r, og følgende virkemidle­r er lagt til i pakken: Parkerings­avgifter i Kvadrature­n. Det er lagt til grunn en gjennomsni­ttlig parkerings­avgift som er på nivå med de høyeste takstene som er i Kvadrature­n i dag (om lag 30 kr. pr. time). Bomtaksten­e økes ytterliger­e. Takstene blir etter dette 48 kr utenom rush og 74 kr i rush.

Beregninge­ne viser at det er de restriktiv­e virkemidle­ne, samt fortettet arealbruk, som gir størst reduksjon i trafikkarb­eidet. Bystyreper­ioden fra 2019 og år fremover går vi inn i en ny tid der bompenger og parkerings­avgifter samt rushtidsav­gifter kommer til å øke dramatisk. Høringsved­taket i BMU den 16. august 2018 la opp til reduserte priser, men det er bare en begynnelse til en slutt vi ikke vet hvor ender. Pensjonist­partiet sier ja til Byvekstavt­alen, men nei til at den skal finansiere­s med bruk av bompenger. EIVIND LARSSEN Nestleder Kr. sand Pensjonist­parti

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway