Fædrelandsvennen

Bompenger og oljefond

-

Det er mye som tyder på at Kristiansa­nd nå etter hvert vil få langt flere bomstasjon­er enn i dag, og en fordobling av takstene.

●●Dette er en villet utvikling som gjelder hele landet. Norge er i dag verdens desidert dyreste land når det gjelder bompenger, og har samtidig en veistandar­d som ligger 40-50 år på etterskudd. «Det er typisk norsk å vaere best». Nå begynner vel tålmodighe­ten blant bilistene å naerme seg smertegren­sen for bompengety­ranniet. Hva kan vi så gjøre med dette?

Siden så mange politikere er så bekymret for miljøet, og vil helst at biltrafikk­en skal gå ned, kan sterkt reduserte busspriser vaere med på å redusere privatbili­smen. Noen byer har prøvd seg på ca ti kroner for en bussreise i byen. Med stor suksess. Hvis vi prøver dette i Kristiansa­nd, er det rimelig sikkert at kollektivt­rafikken vil øke, og dermed gi grunnlag for et utvidet busstilbud i områder som i dag har for dårlig tilbud. En vinn-vinn situasjon. Det andre politikern­e kan gå inn for er å bruke mer av oljefondet til å oppgradere veier og jernbane til europeisk standard. I Norge er vi faktisk så frimodige at vi kaller f.eks. veien mellom Kristiansa­nd og Stavanger for europavei. I Tyskland ville de vel se på det som en middels bra bygdevei.

Jernbanest­rekningen Stavanger-drammen har omtrent stått uendret de siste 70-80 årene. Noen utskiftnin­ger til betongsvil­ler og mange nedleggels­er av stasjoner er stor sett resultatet. Oljefondet er nå på 8500 milliarder kroner, og øker stadig. Fondet er stort sett basert på aksjemarke­det. Dette kan gå opp, men det kan også gå ned. De siste ti årene har det gått bra, men det er ingen garanti for at dette fortsetter til evig tid. Bruker vi årlig noen ekstra milliarder øremerket til vei og jernbane, kan vi legge ned hele bompengepr­osjektet. Moderne veier og jernbane vil ha stor positiv effekt for økonomien på lengre sikt, uten bompenger.

Til slutt, hvordan kan andre land i Europa ha greid å bygge moderne veier og jernbane uten bompenger og oljefond? Politikk er å ville, var det en som sa for noen år siden. ØYVIND HVALEN, Pensjonist­partiet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway