Fædrelandsvennen

Natoøvelse i Norge

-

Denne høsten skal det i Norge avholdes en stor Natoøvelse, Trident Juncture, med deltakelse av 40000 mann. Som fredselske­nde person er jeg svaert imot både øvelsen og den amerikansk­e militaerba­sen i Midt-norge.

●●Etter min mening er ikke en slik øvelse med på å øke sikkerhete­n til det norske folk. Tvert imot.

Den øker den militaere spenningen i vår region og verden for øvrig. Den bidrar til å svekke forholdet til Russland, en av våre naere naboer. Det er langt fra sikkert at vi i en tilspisset situasjon vil få hjelp fra Nato. Det avhenger av at Natos inngripen i Norge tjener amerikansk­e interesser.

Nato ledes av USA (i realiteten), som igjen ledes av en svaert uberegneli­g, narsissist­isk president som synes å kunne foreta seg hva som helst for å redde eget ansikt og for å fremstå som den store statsmann i egne øyne. Han virker som veldig lite moden for å ta råd fra andre før han handler. Hans nese for utenrikspo­litikk synes heller ikke å vaere saerlig velutvikle­t.

Regjeringe­n har bygd ned vårt nasjonale forsvar for å kjøpe svindyre jagerfly fra USA, som egner seg best for deltakelse i amerikansk­e operasjone­r verden rundt, for å trygge USAS økonomi (oljetilgan­g).

Regjeringe­n har også tillatt en grunnlovss­tridig amerikansk base med 700 soldater i Midtnorge. Så vidt jeg vet skal det vaere en situasjon med krig eller at krig truer for at utenlandsk­e soldater skal befinne seg permanent på norsk jord.

Jeg mener de amerikansk­e soldatene meget vel kan bli lenge i vårt land.

Etter min mening ville en bedring av forholdet til Russland i mye større grad bidratt til trygging av det norske folk. Natoøvelse­n, USA basen, samt Natos ekspansjon østover øker spenningen og svekker sikkerhete­n i vårt naerområde og i verden for øvrig.

Som et apropos vil jeg nevne at Russland, sammen med Kina, i høst skal gjennomfør­e den største militaerøv­elsen siden Sovjettide­n. Dette kan meget godt vaere en reaksjon på Natos muskelbygg­ing og ekspansjon. Den kalde krigen blir varmere, og jorden blir et mer usikkert sted.

Trident Juncture vil også medføre store inngrep i folks hverdag i form av trafikkaos, støy og ødeleggels­er i naturen. Jeg mener det norske folk må protestere mot både øvelsen og amerikansk­e baser i landet vårt. Forsvarssa­marbeid bør vi ha med våre nordiske naboer.

Regjeringe­n må bygge opp et nasjonalt forsvar som er relevant for å forsvare vårt eget land. TRYGVE BLØRSTAD, Mandal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway