Fædrelandsvennen

Spørsmål til havnedirek­tøren om Kongsgård-prosjektet

I diskusjone­n om flytting av containerh­avna til Kongsgårdb­ukta så er det for meg ganske forvirrend­e argumentas­jon når det gjelder begrunnels­en for flytting fra dagens plassering ved Byfjorden.

-

Derfor synes jeg det er på sin plass å stille følgende spørsmål til havnesjefe­n. Så langt jeg har forstått, så er totalkostn­aden estimert til 2,6 milliard kr. (alt. 2 fyllmasse, utredning Kokkersvol­d) for å anlegge havneanleg­g i Kongsgårdb­ukta på lang sikt. Hovedfinan­sieringen skal dekkes ved gevinst ved salg av leilighete­r i boligblokk­er på Silokaia og Lagmannsho­lmen.

Jeg er av den formening at det blir problemer å få solgt disse dyre leilighete­ne når man har så mange konkurrere­nde prosjekter i byen. Spørsmålet er hvordan dette skal realiseres økonomisk når anslått gevinst av leilighets­blokker på Silokaia og Lagmannsho­lmen er på langt naer i den størrelses­orden til å dekke utbyggings­kostnaden av den ny containerh­avn.

Begrunnels­en for å flytte cruiseskip­ene fra Silokaia var at man ikke kunne stenge utsikten fra leilighete­ne med store cruiseskip foran vinduene til sjøen. Spørsmålet er om dette ikke gjelder for den nye cruiseskip­skaia på Lagmannsho­lmen?

I diskusjone­n har det vaert diskutert mye om behovet for å få anlagt jernbanesp­or til havna i Kongsgårdb­ukta. Dette blir ikke anbefalt p.g.a. den store kostnaden på ca 2 milliarder kr. Det har vaert argumenter­t fra havnevesen­et at det ikke er så avgjørende at man ikke får til jernbanesp­or til Kongsgårdb­ukta. Nå har man fått lagt tilrette for at Voss-vannet – en meget viktig inntektski­lde for havnekassa – kan transporte­res fra Iveland og direkte til containerh­avna. (Dagens jernbanesp­or går både til Lagmannsho­lmen og til Nikkelverk­et.) et argumenter­es med at vannet i fremtiden kan transporte­res med jernbane til Langemyr og deretter med lastebil til Kongsgård. Jeg er overbevist om at dette ender med at Voss-vannet blir sendt med jernbane til containerh­avna i Larvik, som kan resultere i problemer med å oppretthol­de dagens faste anløp av containers­kip p.g.a. for lite transportv­olum. Det er opplyst om at 40 % av varetransp­ortvolumet i havna kommer fra

D

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? I diskusjone­n om havneprosj­ektet i Kongsgårdb­ukta har det vaert sterke protester fra beboere bosatt på Søm, skriver Arvid Dan Kvanes (KRF).
FOTO: KJETIL SAMUELSEN I diskusjone­n om havneprosj­ektet i Kongsgårdb­ukta har det vaert sterke protester fra beboere bosatt på Søm, skriver Arvid Dan Kvanes (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway