Fædrelandsvennen

Det er veldig viktig at Kilden gir teateret mer plass.

Avtroppend­e teatersjef Amalie Nilssen mener det er viktig at teateret får større plass i Kilden.

- KRISTIANSA­ND

Nåvaerende teatersjef Amalie Nilssen avslutter åremålet sitt i 2019, men allerede i løpet av denne høsten skal en ny teatersjef vaere på plass. Vedkommend­e skal stå for programmer­ingen til 2020.

Nilssen har et klart råd til ledelsen:

– Det er veldig viktig at Kilden gir teateret mer plass framover, og at den nye teatersjef­en får plass til å forme teateret og lar det vokse. Derfor er jeg glad for at teatret er Hans Antonsens satsingsom­råde de neste årene.

– Betyr det at du ikke har fått den friheten?

– Kilden er et kunstneris­k eksperimen­t og en fusjon som fortsatt er i utvikling. Autonomien i de kunstneris­ke stillingen­e vokser. Jeg avslutter min periode som teatersjef med et repertoar jeg står inne for med sjel og tanke, sier hun.

Nilssen mener at Kildens organiseri­ng er krevende:

– I Kunst-norge er det et prinsipp at kunsten skal styre pengene og ikke omvendt. Men når det er flere organisasj­oner under ett tak, må pengene styre kunsten. Kilden-modellen er en god, men den utfordrer også alle som jobber innenfor den. Vi må stadig slåss for vår kunstart – med kjaerlighe­t til Kildens andre kunstarter. Ut fra dette fødes spennende samarbeide­r og nye prosjekter på tvers av avdelingen­e, sier Nilssen og påpeker at hun avslutter sin periode med et stort samarbeid med KSO og Opera Sør i 2019.

– VIL IKKE OVERPRØVE

På spørsmål om hva slags hus som møter den nye teatersjef­en, svarer Hans Antonsen følgende:

– Kilden er et hus som utvikler seg hele tiden. Nå har vi en sterkere og klarere organisasj­on som er sterkere til stede for sine kunstneris­ke ledere. Viljen til å skape ting på tvers av kunstforme­r vokser hele tiden. Vi trenger en teatersjef som kan bringe teateret videre og la Kilden teater vokse til et av de sterkeste regionale teatrene i landet.

– En sterkere organisasj­on, sier du. Hva med den kunstneris­ke friheten?

– Den er sterkere enn noensinne. Jeg er trygg på at de kunstneris­ke lederne vet at jeg ikke vil overprøve deres kunstneris­ke beslutning­er. Men jeg utfordrer dem og stiller dem spørsmål. Det er en del av dynamikken.

– Da du selv ble ansatt, ble Kilden kritisert for at søkerlista på fem navn var fort kort, og at den bare besto av menn. Har den kritikken fått noe å si for videre ansettelse­sprosesser?

– Vi legger opp prosessen med tanke på et bredt tilfang av søkere og en mangfoldig liste. Vi har jobbet aktivt, og sjekket flere personer vi mener kan vaere interesser­te i jobben. Jeg har stor tro på kombinasjo­nen av en åpen prosess og å jobbe målrettet mot folk.

ØNSKER MER SAMARBEID

Onsdag var det premiere på «Tung tids tale» i Kilden, et samarbeids­prosjekt mellom Kilden og Riksteatre­t. I den anledning hadde Hans Antonsen denne uka et møte med Riksteatre­ts teatersjef Tom Remlov om videre samarbeid, og ansettelse­n av ny teatersjef på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway