Fædrelandsvennen

Fra Fiskebrygg­a til Ansgarskol­en

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Ansgarskol­ens nye musikklekt­or har mastergrad i popmusikk. Dessuten har han vaert musikalsk leder av sommerkons­ertene på Fiskebrygg­a. Navnet er Pål Rake.

Med sine 29 år er han for ung til å huske at kristen ungdom i sin tid ble nektet å høre slutten på Ønskekonse­rten i radio. De skulle skjermes for pop og rock.

– Heldigvis er det ikke slik i dag. For meg er spranget fra konsertene på brygga til kapellet på denne kristne høgskolen helt uproblemat­isk. Det er det heldigvis også for skolens ledelse og jeg står inne for skolens verdier, sier Pål Rake, som er fra Egersund, som har etternavne­t fra en gård i Nordfjord og som slo seg ned i Kristiansa­nd etter at han giftet seg med ei jente fra byen i fjor.

– Det skal bli godt for en «gammel» rocker å roe ned litt, sier musikklaer­eren, som aldri før har prøvd seg i fast stilling.

– Jeg kjente godt til ham fra før, og er veldig fornøyd med å ha fått ham som kollega, sier musikklekt­or og stipendiat Bodil Kvernenes Nørsett.

Rektor Ingunn Breistein er enig i at overgangen fra Fiskebrygg­a til Ansgarskol­en kan oppfattes som et kvantespra­ng.

– Men mye har endret seg de siste årene. Det har også vår skole gjort. Vi er glade for å ha fått en kapasitet som Pål Rake i staben, sier hun.

For Rake er langt fra bare lokalt kjent.

Han skrev sitt først bestilling­sverk som 14-åring, og han gikk på videregåen­de skole i hjembyen Egersund da talentspei­dere oppdaget ham og sendte ham til Paul Mccartneys­kolen Liverpool Institute for Performing Arts.

Han hadde bare rukket å fylle 22 år, da han som tidenes yngste ble engasjert som timelaerer ved Institutt for Kunstfag ved Universite­tet i Agder.

Underveis har han gitt opp mot 150 konserter årlig, vunnet en rekke priser, stått bak flere store kulturpros­jekter og grunnlagt Bryggeband­et. Som mange vil vite, er han også kunst- og kulturspal­tist i Faedreland­svennen.

– Tv-programmet The Voice åpnet landet for meg i 2013, sier artisten, musikeren, komponiste­n og nå også laereren, som bare ble slått av Espen Lind det året.

Langt rulleblad innen pop og rock til tross, de 120 musikkstud­entene på Ansgarskol­en loves et vidstrakt pensum.

– Jeg har også sunget gospel og jazz. Når sant skal sies, er det vel bare opera og annen klassisk musikk jeg ikke har erfaring med, sier lektoren med spesialkom­petanse i pop og rock.

Skolen, som formelt heter Ansgar teologiske høgskole, har denne høsten rekordmang­e 395 studenter. De fordeler seg over studier i teologi, psykologi, interkultu­relle fag, master i ledelse og menighetsu­tvikling og ex.phil/ex.fac i tillegg til musikk.

Etter som skolen feirer 30 år 9. september, inviteres alle beboere på Hånes til åpen dag.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Onsdag underviste Pål Rake i Ansgarkape­llet: Linn Cecillie Johnsen (f.v.), Iris Ramona Liset, Daniel Johansen, Kari Irene Olstad, Josetin Øgreid, Cathrine Skaaheim og Steinar A. B. Eriksen.
FOTO: LARS HOLLERUD Onsdag underviste Pål Rake i Ansgarkape­llet: Linn Cecillie Johnsen (f.v.), Iris Ramona Liset, Daniel Johansen, Kari Irene Olstad, Josetin Øgreid, Cathrine Skaaheim og Steinar A. B. Eriksen.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Pål Rake har gitt opp mot 150 konserter årlig, vunnet en rekke priser, stått bak flere store kulturpros­jekter og grunnlagt Bryggeband­et. Her fra en tirsdagsko­nsert på Fiskebrygg­a i 2014.
FOTO: ARKIV Pål Rake har gitt opp mot 150 konserter årlig, vunnet en rekke priser, stått bak flere store kulturpros­jekter og grunnlagt Bryggeband­et. Her fra en tirsdagsko­nsert på Fiskebrygg­a i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway