Fædrelandsvennen

Endelig er høsten her

Enten du liker jazz eller metal, burde mørketid bety lyttetid.

- ROY SØBSTAD FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Iblant støter man på mennesker som bare hører på én type musikk. De fant sin greie, gjerne en gang i tenårene eller tidlig i tyveårene, og siden har de holdt seg til den. ●●Du har dem som kun hører på blues, du har dem som kun hører på listepop og du har dem som kun hører på hip hop. Og så har du dem som er enda mer spesifikke: Jeg kjenner en fyr som er helt uinteresse­rt i alle andre artister enn Frank Zappa og opptil flere som bruker Pink Floyd som målestokk på absolutt alt.

●●Sånne folk skjønner jeg meg ikke på.

●●For meg er hele poenget med musikk at det finnes noe å høre på uansett hvilket humør jeg er i. Jeg kan høre på Lana Del Rey om morgenen, Mastodon midt på dagen og Miles Davis om kvelden uten å se noen motsetning­er i det.

●●Nå som høsten endelig er her, føles det naturlig å ta alt litt ned.

●●For min del betyr det – forhåpentl­igvis! – noen lange kvelder uten annet enn vinylspill­eren og et glass beksort porter til selskap. Endelig skal jeg få hørt gjennom resten av de svenske viseplaten­e jeg arvet etter farfar, og kanskje blir det et gjenhør med Johnny Cash-skivene jeg rappet med meg da jeg flyttet hjemmefra. Det er sånt kalde, mørke norske høstkvelde­r er til for.

●●Og når innelivet begynner å føles, vel, innestengt, er det jo bare å ta sykkelen ned til byen.

●●Lite slår å komme inn på Håndverker­en eller Hos Naboen – det første stedet pleier å ha fyr på peisen, det andre har en kjeller full av jazz – når det er skikkelig surt ute. Og salongen til Haubitz Hall øverst på Odderøya er Norges kanskje aller luneste konsertlok­ale.

●●Festivaler arrangeres det også. Punktfesti­valen er for lengst etablert som en institusjo­n innen mer eksperimen­tell musikk og Vivid er i ferd med å bli det samme for postrock-sjangeren. Metalfesti­valen Southern Discomfort er på sin side stedet å oppsøke når man har fått nok av melankoli og andre høstklisje­er.

●●Og de som er mest opptatt av det kjente og kjaere, kan se Smokie eller Morten Abel på Dark Season.

●●Sistnevnte festival har forresten et veldig fint motto, et som oppsummere­r hvilken rolle musikken kan ha både om høsten og i livet forøvrig: «Et lys i mørketiden».

 ?? FOTO: ROY SØBSTAD ?? Høsten er en fin tid for å finne fram gull fra platesamli­nga. Dette er fra artikkelfo­rfatterens egen samling.
FOTO: ROY SØBSTAD Høsten er en fin tid for å finne fram gull fra platesamli­nga. Dette er fra artikkelfo­rfatterens egen samling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway