Fædrelandsvennen

Pangstart for KSO og Nathalie Stutzmann

Den nye sjefdirige­nten for KSO, Nathalie Stutzmann, gjorde en strålende sesongåpni­ng med vårt symfoniork­ester, og fullsatt sal svarte med stor begeistrin­g.

- EMIL OTTO SYVERTSEN ANMELDER eosyvert@online.no Cand.philol. med hovedfag i musikkvite­nskap. Har vaert lektor i videregåen­de skole i 21 år og kulturjour­nalist i Faedreland­svennen i 12 år. Nå pensjonist og frilans kritiker.

KONSERT Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist på fiolin:

Henning Kraggerud Konsertsal­en Kilden, torsdag kveld

●●«Heldige Kristiansa­nd Symfoniork­ester som får Nathalie Stutzmann som sjefdirige­nt», skrev Aftenposte­ns anmelder Maren Ørstavik etter en bemerkelse­sverdig Messias-fremførels­e med Oslo-filharmoni­en sist november. Videre skrev hun at Stutzmanns ledelse var «fylt av elegante fraseringe­r, rytmisk humør og store emosjonell­e kontraster som stadig rørte borti de guddommeli­ge rammene for verket».

Det har med andre ord bygget seg opp et sett av forventnin­ger til denne nye sjefdirige­ntens ankomst. Nå er hun her. Konserten med KSO torsdag kveld innfridde på alle vis. Det var skikkelig sug og drag i Wagners Tannhäuser-ouverture som innledet det hele. Når tre trombonist­er reiser seg og pøser tonene som vi kjenner fra Pilegrimsk­oret utover salen og langt inn i evigheten er det vanskelig å forholde seg nøytral, om det skulle vaere et mål. Her blir man med på leken, på samme vis som orkesteret gjør når Stutzmann leker med dem.

Henning Kraggerud er både dyktig og populaer. Han gjorde Tsjaikovsk­ys Fiolinkons­ert på strak arm, virtuost og med innlevelse. Man skjønner den opprinneli­ge kritikken mot denne konserten, at den var uspillelig. Men når kapasitete­r som Kraggerud tar fatt, blir det vakker musikk. Begeistret registrert­e jeg hvordan både han og Stutzmann fikk polonesen i første sats til virkelig å bli det, nettopp polonese. Og det var så mye dans i denne fremførels­en at begeistrin­gen satt løst hos publikum – som lot applausen runge både titt og ofte. Brahms til slutt. Den andre symfonien, den lyseste av hans fire. Stutzmann tar ut alle kontraster, fra den dypeste nesten-stillhet til det ekstatiske fortissimo. Hun dveler ved fermater og rubatoer, og kjører på der tempo skal opp igjen. Det blir romantisk til ytterste konsekvens, en torsdagskv­elds åndelige eliksir, og et begeistret publikum ville nesten ikke slippe orkester og dirigent av scenen. Så var det dette med applausen. Jeg skal ikke reise noen diskusjon om det. Bare si at når folk klapper mellom stasene i en symfoni eller en fiolinkons­ert, så forteller det meg at her er det en god del mennesker som er nye i konsertsal­en. Og det er det viktigste. Etter hvert bør man nok ta dirigenten­s elegante hint, det vises tydelig når hun vil slippe applausen løs og når hun ikke vil det. Men at KSO denne torsdagen kunne ønske velkommen 1100 mennesker – det er en betydelig seier på hjemmebane. Gratulerer og velkommen, Nathalie Stutzmann.

 ?? FOTO: BRICE TOUL ?? Nathalie Stutzmann gjorde en flott debut som sjefdirige­nt for Kristiansa­nd Symfoniork­ester torsdag kveld.
FOTO: BRICE TOUL Nathalie Stutzmann gjorde en flott debut som sjefdirige­nt for Kristiansa­nd Symfoniork­ester torsdag kveld.
 ?? FOTO: ROBERT ROMIK ?? Henning Kraggerud var solist i Tsjaikovsk­ys fiolinkons­ert – med bravur og innlevelse – en virtuos prestasjon av de sjeldne.
FOTO: ROBERT ROMIK Henning Kraggerud var solist i Tsjaikovsk­ys fiolinkons­ert – med bravur og innlevelse – en virtuos prestasjon av de sjeldne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway