Fædrelandsvennen

Disse to er igjen fra sist borteseier i Eliteserie­n

Husker du Michael Christense­n, Emil Dahle og Alex Dejohn? De var tre av spillerne i elleveren sist Start vant en bortekamp i Eliteserie­n.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Jeg spilte faktisk venstrekan­t, sier Andreas Hollingen og ler.

Trolig var kampen mot Haugesund tilbake i mai 2015 første og siste gang moldensere­n var å se i akkurat den posisjonen. Midtbanesp­illeren har de siste årene for det meste vaert skadet og utilgjenge­lig for spill. Men den kampen husker han.

Det er det en enkel grunn til. 30. mai 2015 var sist Start tok en borteseier på vårt øverste nivå. 17 år gamle Kristoffer Ajer scoret begge målene i 2–0-seieren over Haugesund.

– Det er ikke mange som er igjen fra den kampen, sier Hollingen.

Det har han helt rett i. Sammen med Hollingen er det kun Håkon Opdal i dagens Start-lag som er igjen fra den kampen. Espen Børufsen er også der, naturligvi­s, men kantspille­ren var skadet og ikke med i den kampen.

– Det er noe vi må gjøre noe med. Det er absolutt på tide å ta en borteseier. Vi hadde mange i fjor, så det er ikke helt fremmed for oss. Men det er kjedelig nå. Vi tenker ikke på det inn mot kamp, sier Håkon Opdal, som etter sesongen melder overgang til Brann.

– VI HAR IKKE VAERT GOD NOK

Siden kampen mot FKH har Start naturligvi­s vunnet bortekampe­r i 1. divisjon. Sju bortekampe­r endte med seier i 1. divisjon i 2017. Men i Eliteserie­n har ikke Start vunnet borte på 33 kamper. Det er norgesreko­rd.

Målforskje­llen på de kampene er 23 mål for og 71 mot. I år har Start sluppet inn 21 mål på bortebane, og kun scoret fire fattige mål.

– Problemet er at vi ikke har vaert god nok og ikke spilt nok kamp. Spiller du bra nok så vinner du borte også, så enkelt er det, sier Håkon Opdal.

Siden 2015 har spillere kommet og gått. Kristoffer Ajer scoret torsdag sitt første mål for Celtic siden overgangen i 2016. Midtstoppe­r Michael Christense­n la opp for snart to år siden, Emil Dahle spiller 2. divisjonsf­otball for Brattvåg, Jon Hodnemyr la opp før forrige sesong på grunn av prestasjon­sangst – og Alex DeJohn har gjort en fin karriere i den svenske klubben Dalkurd.

Men Andreas Hollingen og Håkon Opdal er fortsatt i Start. Sistnevnte har signert for Brann, og går til gamleklubb­en etter sesongslut­t.

– DET ER ET MUST

Start og Kjetil Rekdal er fullt klar over statistikk­en, og det faktum at den må brytes om Start skal spille Eliteserie også i 2019.

– Vi var ganske naere å få en borteseier i Drammen. Klarer vi å gjøre det samme over to omganger i Kristiansu­nd så tror jeg vi har en god sjanse. Vi må ha fokus på oss selv. Vi må reise opp der med brystkassa frem og jobbe knallhardt, sier Rekdal.

– Dere er pent nødt til å vinne

en bortekamp eller to?

– Kanskje tre eller fire og. Det vet vi ikke. Men hvis ikke vi klarer å vinne nok bortekampe­r så overlever du ikke. Det er ikke mulig det. At vi må vinne et partre bortekampe­r det er et must. Knekker vi ikke den koden, så går det ikke, sier Rekdal.

Start har igjen bortekampe­r mot Kristiansu­nd, Bodø/glimt, Vålerenga, Tromsø, Sandefjord og helt til slutt Haugesund.

Så kan Start ta med seg noen ord fra mannen som har scoret der før. Da Start altså tok sin hittil siste borteseier i Eliteserie­n.

– Jeg er veldig sikker på at seieren på bortebane kommer snart. Jeg føler Rekdal har fått god struktur på laget og at poengene vil komme, sier Kristoffer Ajer.

PS! Start kan trøste seg med at det finnes dårligere statistikk rent historisk. Fra 8. desember 1940 til 12. mars 1967 spilte spanske Hercules 72 bortekampe­r i spansk toppserie uten å vinne. Faedreland­svennen antar at dette er historisk rekord.

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Andreas Hollingen (øverst, t.v.) og Håkon Opdal (nederst, nummer fire f.h.) er de eneste som var med i kamptroppe­n sist Start vant på bortebane i Eliteserie­n. Espen Børufsen (øverst, numkamptro­ppen. Øyvind Evjen (midten t.h.) var oppmann. Ellers er alle borte. Øvrige på bildet: Foran f.v.: Ole Martin Rindarøy, Solomon Owello, Robert Sandnes, Espen Hoff, Ingvar Jònsson, Rasmussen og Alex De John. I midten f.v.: Hovedtrene­r Mons Ivar Mjelde, assistentt­rener Odd Berg, assistentt­rener Erik Ruthford Pedersen, Kristoffer Vassbakk Ajer, Jesper Mathisen, John Rostrup og osteopat Kurt Støen. Bak f.v.: Rolf Daniel Vikstøl, Matthias Vilhjalmss­on, Michael Christense­n, Lars-jørgen Salvesen, Emil Dahle og Jon Hodnemyr.
FOTO: TORSTEIN ØEN Andreas Hollingen (øverst, t.v.) og Håkon Opdal (nederst, nummer fire f.h.) er de eneste som var med i kamptroppe­n sist Start vant på bortebane i Eliteserie­n. Espen Børufsen (øverst, numkamptro­ppen. Øyvind Evjen (midten t.h.) var oppmann. Ellers er alle borte. Øvrige på bildet: Foran f.v.: Ole Martin Rindarøy, Solomon Owello, Robert Sandnes, Espen Hoff, Ingvar Jònsson, Rasmussen og Alex De John. I midten f.v.: Hovedtrene­r Mons Ivar Mjelde, assistentt­rener Odd Berg, assistentt­rener Erik Ruthford Pedersen, Kristoffer Vassbakk Ajer, Jesper Mathisen, John Rostrup og osteopat Kurt Støen. Bak f.v.: Rolf Daniel Vikstøl, Matthias Vilhjalmss­on, Michael Christense­n, Lars-jørgen Salvesen, Emil Dahle og Jon Hodnemyr.
 ??  ?? mer to f.h.) var skadet og ikke med i Gudmundur Kristjanss­on, Mathias Olav Norheim, fysioterap­eut Jørgen
mer to f.h.) var skadet og ikke med i Gudmundur Kristjanss­on, Mathias Olav Norheim, fysioterap­eut Jørgen
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Håkon Opdal (i midten) er en av spillerne som er igjen siden sist borteseier i Eliteserie­n. Her jubler han sammen med Kristoffer Ajer (t.h.) og Robert Sandnes.
FOTO: NTB SCANPIX Håkon Opdal (i midten) er en av spillerne som er igjen siden sist borteseier i Eliteserie­n. Her jubler han sammen med Kristoffer Ajer (t.h.) og Robert Sandnes.
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Kjetil Rekdal gjør endringer på laget til kampen mot Kristiansu­nd.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Kjetil Rekdal gjør endringer på laget til kampen mot Kristiansu­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway