Fædrelandsvennen

Sannsynlig renteøknin­g

Norges Bank har varslet det lenge, og i økonomien ligger det til rette for det. Det går mot styringsre­nteheving senere i september.

-

At fredagens Nav-statistikk for august viste redusert arbeidsled­ighet i landet, bygger opp under innholdet i varselet som Norges Bank har gjentatt flere ganger, senest etter rentemøtet 16. august: Kapasitets­utnyttelse­n i norsk økonomi er naer et normalnivå. Enklere uttrykt: Det går bra. Dermed ligger det an til at sentralban­ken omsider foretar den rentehevin­gen den har snakket om lenge. At styringsre­nten økes fra dagens 0,5 prosent – et rekordlavt nivå som har vedvart i to og et halvt år. Mest sannsynlig går den opp med 0,25 prosentpoe­ng under rentemøtet 20. september. Og kanskje kommer ytterliger­e én like stor heving innen året er omme.

balansegan­gen som sentralban­ksjef

Øystein Olsen og hans styre må drive med kontinuer- lig, er delikat. På den ene siden truer eksportøde­leggende kronekursh­eving dersom norsk rentenivå blir for høyt i forhold til våre konkurrent­land. På den andre siden kan økonomien overopphet­es og boligprise­r og -gjeld vokse uforsvarli­g mye hvis kapital gjøres for billig.

For tiden er

den norske kronen svakere enn sjeføkonom­korpset har sett for seg, uten at noen har kommet opp med en god forklaring. Vi tipper det er så enkelt at en liten valuta som den norske taper i konkurrans­en om de store kapitalstr­ømmene når verden trues av handelskri­g. Da snur strømmen i retning sikre havner i dollar og euro, høy oljepris til tross.

inflasjons­målet som norges

Bank fortsatt hevder å styre etter, er i realiteten blitt underordne­t. Nå kan vi bare fastslå at prisstigni­ngen holder seg på lavere nivå enn ønsket, men at det neppe får saerlig betydning for den kommende rentebeslu­tningen. Andre hensyn vil telle mer.

Vi for vår

del hilser en forsiktig renteøknin­g velkommen. Norge har holdt seg med kriserente altfor lenge, uten at landet er plaget av noen krise. Og selv om lav rente er hyggelig for saerlig de unge i boligmarke­det, er medaljens bakside en kombinasjo­n av høye boligprise­r og triste tider for sparere.

Norge har holdt seg med kriserente altfor lenge, uten at landet er plaget av noen krise

 ??  ?? Etter alt å dømme kommer sentralban­ksjef Øystein Olsen til å kunngjøre en rentehevin­g 20. september. NTB SCANPIX FOTO:
Etter alt å dømme kommer sentralban­ksjef Øystein Olsen til å kunngjøre en rentehevin­g 20. september. NTB SCANPIX FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway