Fædrelandsvennen

Fraråder å gå til varslingsg­ruppa

Tidligere leder av kontrollut­valget mener varslingsg­ruppa mangler tillit og troverdigh­et. Han oppfordrer varslere til å bruke andre kanaler.

- KRISTIANSA­ND TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

– Den beste måten å varsle på i dag, er å gå direkte til kontrollut­valget eller kommunerev­isjonen. Da blir i det minste saken tatt på alvor, sier Vidar Kleppe (Dem).

– Man kan ikke sitte og vente på at varslingsg­ruppa i Kristiansa­nd kommune skal gå videre med saken. De mangler i dag både tillit og troverdigh­et.

Kleppe satt som leder av kommunens kontrollut­valg i perioden da varslingen på en soneleder i kommunen ble undersøkt og konkludert. Soneledere­n ble beskyldt for å ha mobbet og trakassert to kvinner på arbeidspla­ssen.

Saken ble undersøkt av Agenda Kaupang, som mente lederen ikke hadde brutt arbeidsmil­jøloven. Likevel mente de han hadde tendenser til destruktiv lederstil, og at kvinnene hadde opplevd både mobbing og trakasseri­ng.

– Jeg har aldri hørt om denne varslingss­aken og tviler på at kommunerev­isjonen mottok den. Når det forelå en rapport fra et eksternt firma som undersøkte saken, skulle vi hatt den på vårt bord, sier Kleppe.

– FORSØK På å DYSSE NED

Så lenge varslingsg­ruppa fungerer slik den gjør i dag, råder Kleppe potensiell­e varslere til å bruke andre kanaler. Kleppe mener slike rapporter fremdeles ikke følges opp i tilstrekke­lig grad og at vedtatte prosedyrer ikke følges.

– Jeg oppfatter det som et forsøk på å dysse sakene ned, selv i saker der det foreligger mulige straffbare forhold. Det er en ukultur i kommunen.

Eva Berglund Åsland, leder av varslingsg­ruppa og organisasj­onsdirektø­r i Kristiansa­nd kommune, er overrasket over Kleppes manglende tillit.

– Dette er helt nytt for oss. Men, han står selvfølgel­ig fritt til å mene det. Tillit er ikke noe du kan bestille, det er noe du må gjøre deg fortjent til, understrek­er Åsland.

– UKJENT FOR MEG

Leder i Agder kommunerev­isjon, Tor Ole Holbek, bekrefter at de aldri fikk saken.

– Nei, saken er ukjent for meg, sier Holbek til Faedreland­svennen.

Med regelverke­t som gjaldt i 2014 var det ikke plikt til å orientere kommunerev­isjonen om varslingss­aker.

– Saken ble varslet i 2014, og det er regelverke­t på det tidspunkte­t vi forholder oss til. Regelverke­t er seinere revidert to ganger, og i dag ville vi fått saken på bordet.

Åsland i varslingsg­ruppa var med på å behandle saken. Hun sier de fulgte gjeldende rutiner.

– Det var ikke rutiner om å orientere kommunerev­isjonen den gang, og da ble heller ikke kontrollut­valget varslet, sier Åsland.

BYTTE AV ARBEIDSSTE­D

Sjefen til varslerne fikk bli i jobben sin, men ble «coachet» for å bli en bedre sjef. Etter noen måneder ble han «friskmeldt» og den ene kvinnen måtte begynne å jobbe i en annen sone.

Kleppe reagerer sterkt på at det er kvinnen som har måtte bytte arbeidsste­d.

– Hovedspørs­målet her er at det ikke får konsekvens­er for dem som står bak ukulturen.

– Selv om Kaupang-rapporten ikke konkludert­e med direkte lovbrudd, er konklusjon­en likevel knusende. Jeg mener man ikke kan ha en leder i kommunen som opptrer på denne måten.

ØNSKER UAVHENGIG UTVALG

Vidar Kleppe mener varslerne i denne saken kunne fått bedre behandling med et uavhengig varslingsu­tvalg.

– Jeg la fram et forslag for bystyret i mars i fjor om å opprette et uavhengig utvalg på tre til fem personer med nødvendig kompetanse. Det hadde vaert den sikreste løsningen for varslerne. Men forslaget ble nedstemt.

– Varslerne blir stående altfor alene slik det er i dag. Det går jo utover helse, arbeidsliv og familie. Det er et rent maraton å varsle, og disse menneskene må ikke bli stående alene.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Vidar Kleppe (Dem) satt som leder av Kristiansa­nd kommunes kontrollut­valg i perioden da varslingss­aken ble håndtert. Han fikk aldri saken på bordet.
FOTO: JACOB BUCHARD Vidar Kleppe (Dem) satt som leder av Kristiansa­nd kommunes kontrollut­valg i perioden da varslingss­aken ble håndtert. Han fikk aldri saken på bordet.
 ?? FOTO:
GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Revisjonss­jef Tor Ole Holbek i Agder kommunerev­isjon under møte i kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Revisjonss­jef Tor Ole Holbek i Agder kommunerev­isjon under møte i kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway