Fædrelandsvennen

Kronerulli­ng til bussen

- EIVIND PEDERSEN

Faedreland­svennen 28. august avklarer et saerdeles viktig forhold om den omstridte bompengepa­kken. Det skal innkreves 8 milliarder kroner i bompenger de neste 15 årene.

●●5,3 milliarder kroner skal brukes på «drift av kollektivt­rafikken». Er det sant? Av bompengene skal bare 2,7 milliarder gå til veiformål, mye av det skal brukes på såkalt sykkel-ekspressve­i og kollektivf­elt. Jeg blir svimmel av galskapen.

Forutsetni­ngen for Statens deltakelse i spleiselag­et, er at trafikken ikke øker. Hvor da, egentlig?

Det er lagt opp til gammeldags tenkning; bompengene skal åpenbart regulere trafikken til handelssen­traene Kvadrature­n og Sørlandsse­nteret. Hva med byens nye bydeler, Søgne og Songdalen? Herfra vil det komme økt trafikk når innbyggern­e fra Finsland og Trysnes må helt til byen for å ordne ting med kommunen. Hvorfor skal det ikke koste penger, og hvorfor skal ikke trafikkmen­gden i nye Kristiansa­nd reguleres med bompenger mellom andre handlesent­ra, som Tangvall og Brennåsen/nodeland? Teller ikke trafikkmen­gden her i tallene som skal legges til grunn for byvekst(!)-avtalen?

Hele byvekstavt­alen bygger på null trafikkøkn­ing. Det er en forutsetni­ng og et krav. Likevel skal det bygges nye veier. Hvorfor? Holder det ikke med dagens veinett til når dagens trafikkmen­gde skal beholdes? Dette viser bare at verken planlegger­ne eller politikern­e tror det blir nullvekst i trafikkmen­gden.

Argumentet brukes bare som et argument for å suge mer bompenger fra bilistene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway