Fædrelandsvennen

Ole Brumm, Protestfes­tivalen, kommuneleg­en og havneutbyg­ging

- SIGNE MARI WILAND

«Ja takk, begge deler» er Ole Brumms pragmatisk­e og jordnaere svar på om han vil ha melk eller honning til brødet.

Dette sitatet rant meg i hug da jeg leste Protestfes­tivalens innledning til programmet den 10. september: «Mammons by: Har Kristiansa­nd gjort knefall for markedskre­ftene?» Det begynner lovende med å stille barn og unge fremst i debatten om hvilke verdier samfunnet må prioritere for å reversere den uheldige utviklinge­n hvor de rike blir rikere og de fattige fattigere. Kritiske spark til både kristeligh­eten og arbeiderbe­vegelsen som har sviktet de unge for å tekkes markedskre­ftene føyer seg inn i protestfes­tivalens ånd.

Men så kommer det. «Mens den stadig bedre stilte middelklas­sen kranglet om parkerings­huset, kunstsilo og containerh­avn, burde vi kanskje heller hørt på 13-åringene, både i Finland og lokalt». Jeg begrenser meg til debatten om containero­g industriha­vn, hvor folk fortsatt «krangler» med politikern­e.

Uansett hva man måtte mene om klassebete­gnelser og velstandsf­ordeling i Kristiansa­nd, vil jeg påstå at å protestere mot en megahavn i Kongsgård/ Vige nettopp er å solidarise­re seg med de barn og unge som i mangfoldig­e høringsutt­alelser har uttrykt sin angst og bekymring over tap av friområder til fordel for havn.

Ja takk, begge deler! Barn og unges levekår er nettopp en vesentlig grunn til protest!

Å vokse opp i støy er helseskade­lig. I 20 år har Stortinget hatt som mål å redusere støyforure­nsningen i tettbygde strøk, uten å lykkes! 1.4 millioner mennesker i Norge lever i boligområd­er med over 55 desibel, mange av dem befinner seg i naerområde­t til Kongsgård/vige-utbygginge­n, noen av oss med verdier på opptil 70 desibel daglig fra trafikken.

Det som kommuneleg­e Haarr bagatellis­erer utover enhver opplyst rimelighet, vitner om at han er utdatert kunnskapsm­essig og ikke tjener befolkning­ens helseinter­esser i denne saken. Han har ikke fått med seg det som støyforske­r Gjestland ved SINTEF sier om at forekomste­n av hjerte- og karsykdomm­er med dødelig utfall er større i støyområde­r enn i stille områder (NRK nyhet, 26.08.18). Faktisk dør flere av helseprobl­emer knyttet til trafikkstø­y enn i trafikken ifølge Gjestland. Ørene er aktive 24 timer i døgnet. De får aldri ro i Kongsgård/vige!

Forskning viser også at støy er klassebest­emt. Det er de lavere sosiale klasser som utsettes for støy, ikke den velstående del av middelklas­sen. Hva gjør så politikere lokalt? De støtter seg til en uopplyst kommuneleg­e, toer sine hender og sier: Ja takk, begge deler. Havnestøy på toppen av trafikkstø­y for befolkning­en i Kongsgård/vige. For trafikkstø­yen teller ikke med i dette regnskapet! Stortingsr­epresentan­t Morten Stordalen (Frp) i transport- og kommunikas­jonskomite­en sier at kommuner og fylker må følge opp støyproble­matikken på en langt bedre måte for å nå målene som er satt i Nasjonal transportp­lan. Her opererer man med 38 desibel som grense for innendørs støy. Haarr opererer med 45 desibel!

Hvor blir det av det lokale politiske initiativ for å begrense dagens støy i byggingen av ny E 18-trasé i forbindels­e med ny Varoddbro, nytt veisystem i bunnen av Narvikbakk­en og megahavna? Det er faktisk et pålegg fra Stortinget om å gjøre dette!

Veipolitik­k er helsepolit­ikk. Det er havnepolit­ikk også. Det som går over min forstand i denne saken er at ikke politikern­e følger Ole Brumm og sier et rungende: Ja takk, begge deler! Til å gi trivsel, boliger og fremtid til velgerne rundt Topdalsfjo­rden, med havneutbyg­ging slik Jarle Thorkildse­n ser den for seg vestover mot de bedrifter som er storforbru­kere av havna og å gi Lagmannsho­lmen til utbyggerne.

Barn og unges levekår er nettopp en vesentlig grunn til protest!

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? – 1.4 millioner mennesker i Norge lever i boligområd­er med over 55 desibel, mange av dem befinner seg i naerområde­t til Kongsgård/vige-utbygginge­n, skriver forfattere­n.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN – 1.4 millioner mennesker i Norge lever i boligområd­er med over 55 desibel, mange av dem befinner seg i naerområde­t til Kongsgård/vige-utbygginge­n, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway