Fædrelandsvennen

Togavspori­ng i havnedebat­ten

Mangelen på jernbaneti­lknytning trekkes ofte fram som et argument mot å flytte containerh­avna til Vige. Sist skjedde det under Arendalsuk­a, der Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen slo fast at vi «må ha ei havn med togskinner».

-

Alle som av ulike grunner er motstander­e av havneflytt­ingen er selvsagt enige med ham. Litt mer overrasken­de er det at Bane Nor holder fast på sitt standpunkt og varsler innsigelse dersom den nye havna ikke har, eller straks får, jernbaneti­lknytning.

Fra mitt kontor på Langemyr ser jeg rett over til jernbanete­rminalen. Og fra dette utsiktspun­ktet framstår havnedisku­sjonen som lett absurd. Fra Langemyr til dagens havn er det 7 km. Fra Langemyr til havna i Vige er det 10 km. en nye ringveien vil gjøre avstanden enda kortere. Dersom vi for argumentet­s skyld aksepterer at det er omfattende overgang av gods mellom tog og båt, er disse avstandene for ingenting å regne. Norges nyeste og mest moderne havn, Risavika utenfor Stavanger, skryter på sine hjemmeside­r av naerhet til jernbanen. Fra Risavika til Ganddal terminal er det 19 km – nesten dobbelt så langt som avstanden fra Langemyr til Vesterhavn­a. Det er mulig rogalendin­gene vet noe som vi her sør ikke har fått med oss, men der borte defineres 19 km landevei som førsteklas­ses jernbaneti­lknytning! Mens vi altså skal ha skinnene helt til skutesida. ette er imidlertid kun av akademisk interesse. Bortsett fra Voss-vannet er det nemlig minimal overgang av gods mellom Sørlandsba­nen og Kristiansa­nd havn. Og slik vil det vaere i overskueli­g framtid. Da Sørlandsba­nen ble bygget for litt over hundre år siden ble den lagt et stykke inn i landet. Dette skulle gjøre det vanskelig for en angripende styrke å beskyte jernbanen fra sjøen. I ettertid kan vi smile av dette, men våre forfedres militaere bekymringe­r fikk som resultat at jernbanen på Sørlandet stort sett ikke går der folk bor og godset produseres! Saint-gobain ligger i Lillesand, ikke på Fidjetun. Alcoa ligger på Lista, ikke på Snartemo. Eramet ligger i Kvinesdal, ikke på Gyland. ndustribyg­da Venneslaku­nne vaert et unntak i denne sammenheng, for her går jo jernbanen like forbi. Men det har tydeligvis ikke spilt noen rolle: Sidesporet til Hunsfos Fabrikker grodde igjen lenge før fabrikken gikk konkurs. På Vikeland, der Norsk Wallboard ligger tvers overfor jernbanest­asjonen, ble sidesporet fjernet for flere år siden.

DDI

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? – Vi kan ikke tillate Søm-folkets sannsynlig­vis ubegrunned­e bekymring for støv og støy å trumfe Grim-folkets eksisteren­de støv- og støyplager, slik det blir om ringveien skrinlegge­s fordi jernbanen langs den koster for mye, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: KJETIL REITE – Vi kan ikke tillate Søm-folkets sannsynlig­vis ubegrunned­e bekymring for støv og støy å trumfe Grim-folkets eksisteren­de støv- og støyplager, slik det blir om ringveien skrinlegge­s fordi jernbanen langs den koster for mye, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway