Fædrelandsvennen

– Barna bør få teste andre

Olympiatop­pen-coach Roger Gjelsvik hevder fotball er den største begrensing­en for framtidige Ol-medaljer i andre idretter.

-

KRISTIANSA­ND

– Det finnes altfor mange dårlige fotballspi­llere som hadde opplevd langt større glede og mestring og fått et bedre liv dersom de hadde drevet med en annen idrett, sier Roger Gjelsvik.

Han er hovedcoach for utholdenhe­tsidretter i Olympiatop­pen, og levende opptatt av norsk idrett. Tirsdag kveld på Kick deltar han i en debatt i regi av Faedreland­svennen der temaet er barnefotba­ll. «Er norsk barnefotba­ll for demokratis­k, eller toppes lagene for tidlig? Og hvorfor skal alle spille fotball? Har alle barna som spiller egentlig lyst?», er blant temaene der også Geir Torvund, daglig leder i Vigør FK og Viggo Strømme fra NTG i Baerum deltar.

– FAERRE OL-MEDALJER

Tall fra Norges Idrettsfor­bund dokumenter­er hvilken enorm tiltreknin­gskraft fotballen har på barn. I 2016 spilte drøyt 168.000 barn i alderen 6–12 år fotball, mens Norges Håndballfo­rbund og Norges Skiforbund – som er de nest mest populaere idrettene – samlet snaut 60.000 hver.

Gjelsvik er entydig på at det er altfor mange barn som spiller fotball.

– Jeg liker fotball, og det er ikke dens feil at de er fantastisk­e til å rekruttere. Men det er et problem hvis foreldrene sier at barn skal spille fotball bare fordi andre barn gjør det. Resultatet er at veldig mange av dem ikke opplever mestring, og dermed slutter tidlig i ungdomsåre­ne. Før begynte de med andre idretter i stedet. Nå ser man at idretten mister dem for godt, sier hordalendi­ngen.

Han tror også toppidrett­en går glipp av mange talenter i andre idretter som i beste fall ender opp som middelmådi­ge fotballspi­llere – eller forsvinner helt ut av idretten.

– Fotballen er den største begrensnin­gen for framtidige Olmedaljer i andre idretter, hevder Gjelsvik.

FORELDRE OG SKOLE

– Foreldre må utfordre barna til å prøve andre idretter. Ikke bare overlate dem til fotball fordi det er så enkelt og fordi risikoen der er mindre for å drive dugnad, slik man kanskje må mindre idretter. Skolen kan bli mer bevisst på å bruke gymtimene til noe annet enn fotball og slåball. Spørsmålet er om vi ønsker at idretten skal vaere mangfoldig i framtida, og i så fall må vi ta tak på flere områder. For eksempel kan ikke anleggsbyg­ging bare vaere preget av hodetellin­g slik at man bare bygger fotballban­er på bekostning av andre idrettsanl­egg, sier Gjelsvik.

Den tidligere Start- og

 ?? ARKIVFOTO ?? Ingen annen idrett fenger barn som fotball. Nå reises spørsmålet om de som ikke lykkes i fotball, bør oppfordres til å prøve ut sitt potensial i andre idretter. Bildet er fra Sør Cup i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO Ingen annen idrett fenger barn som fotball. Nå reises spørsmålet om de som ikke lykkes i fotball, bør oppfordres til å prøve ut sitt potensial i andre idretter. Bildet er fra Sør Cup i Kristiansa­nd.
 ?? SCANPIX FOTO: NTB ?? Olympiatop­pen-coach Roger Gjelsvik deltar tirsdag på en debatt i regi av Faedreland­svennen om barnefotba­ll. Han mener at fotballen har en altfor dominerend­e posisjon i barneidret­ten. Her fra en kamp i Sør Cup.
SCANPIX FOTO: NTB Olympiatop­pen-coach Roger Gjelsvik deltar tirsdag på en debatt i regi av Faedreland­svennen om barnefotba­ll. Han mener at fotballen har en altfor dominerend­e posisjon i barneidret­ten. Her fra en kamp i Sør Cup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway