Fædrelandsvennen

Planen for ny bompengeor­dning:

Slik var planen for ny bompengeor­dning.

-

1 2008: Et bredt flertall på Stortinget blir enige om klimaforli­ket. En viktig del av dette er at det ikke skal vaere vekst i biltrafikk­en i storbyene (nullvekstm­ålet)

2 2013: Den rødgrønne regjeringe­n lanserer ordningen med bymiljøavt­ale. Denne går ut på at staten og storbyene skal forplikte seg til tiltak som skal sikre nullvekst i biltrafikk­en.

3 2014: En lokal arbeidsgru­ppe leder arbeidet med bymiljøavt­ale for Kristiansa­nd. Forslaget til bymiljøavt­ale skal også inneholde en ny bompengeor­dning for Kristiansa­nd som blir en separat sak. Arbeidsgru­ppa ser på tiltak som bom rundt Sørlandspa­rken og økning i takster.

4 2016:

DESEMBER Fylkesting­et og bystyret fatter prinsippve­dtak om bompenger. De er enige om 12-15 nye bommer og 50 prosent økning i takstene.

5 2018:

AUGUST Etter nye utredninge­r er et mer detaljert forslag til ny bompengeor­dning klart. Her er forslaget 16 bommer. Dette forslaget er nå på høring.

6 2018:

SEPTEMBER Etter at forslaget har vaert på høring lokalt, skal det tilbake til prosjektle­delsen som vurderer om det skal gjøres endringer.

7 2018:

OKTOBER

Bystyret i Kristiansa­nd og fylkesting­et i Vest-agder skal etter planen fatte vedtak om ny bompengeor­dning.

9 2018 – 2019: Hvis Veidirekto­ratet gir klarsignal, kan man starte forhandlin­gene om en byvekstavt­ale (tidligere kalt bymiljøavt­ale). Men det er usikkert når disse forhandlin­gene kommer i gang.

8 2019: Blir det vedtak lokalt, blir dette sendt til Vegdirekto­ratet som lager en stortingsp­roposisjon. Så fatter Stortinget endelig vedtak.

10 2019: Går det slik Kristiansa­nd vil, kommer resultatet av forhandlin­gene om byvekstavt­ale tilbake til bystyret og fylkesting­et. I denne avtalen har staten forpliktet seg med penger til regionen.

11 2019:

Stortinget fatter endelig vedtak om byvekstavt­ale.

12 2020:

En ny bompengeor­dning og byvekstavt­ale er på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway