Fædrelandsvennen

Skremt av ungdoms frokostvan­er

Desto eldre de blir, desto faerre barn og unge spiser frokost. Det bekymrer overlege.

- TEKST: HALVOR EKELAND

Allerede tre kvarter før skoledagen starter, sitter en del elever rundt bordene i kantinen på Holtet videregåen­de skole i Oslo. Noen sitter med hodet ned i mobilen, men de fleste sitter og prater ved frokostbor­det.

Én etter én vakler ungdommene inn. Noen gjesper på vei inn døren, men de fleste smiler, ler og skravler med hverandre.

– Vi rekker ikke spise frokost hjemme, smiler de to venninnene Janette Emilie Hansen og Pernille Kristianse­n.

– Det er veldig koselig å sitte her å prate med venner før skoletid, sier Haugen og ser seg rundt.

På denne skolen er det nemlig gratis frokost til alle elever. Et godt tiltak, mener flere eksperter, som peker på at for få får i seg et skikkelig måltid på starten av dagen.

– Frokost gir energi etter en lang natts faste, og gjør at barna blir mer opplagte og kan følge med på skolen. En god frokost kan også hindre overspisin­g ved at barna spiser usunn mat senere på dagen. Både norske og internasjo­nale studier viser at barn som spiser regelmessi­g frokost i større grad er normalvekt­ige, forklarer Frøydis N. Vik, førsteaman­uensis i folkehelse ved Institutt for folkehelse, idrett og ernaering på Universite­tet i Agder.

FAERRE OG FAERRE

Tallene viser nemlig en klar, negativ utvikling av barn og ungdoms frokostvan­er. Ifølge ungkost 3, en undersøkel­se gjort av blant annet folkehelse­institutte­t og helsedirek­toratet, viser at 92 prosent av 4.-klassingen­e i 2015 spiste frokost. Blant åttendekla­ssingene var tallet nede i 81 prosent.

Kanskje har det blitt enda lavere tall med årene. En undersøkel­se gjort av Norstat på oppdrag for Kiwi, viser at én av fem av barn og unge i skolealder ikke spiser frokost.

Tallene viser at faerre spiser frokost, desto eldre du blir.

Seksjonsov­erlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-øst, Samira Lekhal, mener tallene er skremmende.

– Viktighete­n blir ikke mindre når du blir eldre. Frokost for barn og unge som går på skolen, det er en veldig godt start på dagen, sier Lekhal.

I tillegg trekker hun fram helseforde­lene ved det å spise frokost. Blant annet viser studier at gode frokostvan­er kan knyttes til vekt.

Denne artikkelen handler likevel først og fremst om prestasjon og konsentras­jon i skolehverd­agen.

– Man trenger energi den delen av dagen hvor man bruker mest energi. Mye forskning viser at skoleprest­asjonen blir bedre om man spiser på starten av dagen, mener overlegen.

MERKER STORE FORSKJELLE­R

Rektor på Holtet VGS, Kathrine Reine, tar en slurk av kaffekoppe­n hun har stjålet til seg i kantinen. Egentlig er ikke maten til de ansatte, men Reine klinker til for det.

I fire år har elevene fått tilbud om et gratis måltid på starten av dagen. Skolen har merket stor forskjell.

– Grunnen til at vi velger å gjøre det, er at vi ser at elever ikke spiser frokost. De har lange dager, de er her til halv fire. Første time merker man ikke den store forskjelle­n, men vi har sett at de holder konsentras­jonen bedre utover dagen, forklarer hun.

Ja, det koster penger, men det er en god investerin­g, mener hun.

– Det pleier å vaere ganske fullt her på morgenen. Noen er faste, noen kommer mer tilfeldig. Noen kommer med bussen kvart over, så rekker de akkurat å få med seg et par brødskiver inn. Så er det en sosial greie for noen også. Det tenker vi at er positivt, at elevene blir kjent med hverandre. Det å møtes rundt mat er en fin ting, mener rektoren.

 ??  ??
 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? Janette Emilie Haugen (t.v.) og Pernille Kristianse­n forsyner seg av brødmaten de får servert gratis hver morgen.
FOTO: HALVOR EKELAND Janette Emilie Haugen (t.v.) og Pernille Kristianse­n forsyner seg av brødmaten de får servert gratis hver morgen.
 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? Rektor Kathrine Reine er ikke i tvil om at det er godt investerte penger å gi ungdommen gratis frokost.
FOTO: HALVOR EKELAND Rektor Kathrine Reine er ikke i tvil om at det er godt investerte penger å gi ungdommen gratis frokost.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway