Fædrelandsvennen

Frykter høyere takster

Sentrale politikere i Kristiansa­nd mener mandagens utsettelse kan bety at staten krever enda høyere bompengeta­kster i forhandlin­ger om en byvekstavt­ale.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Flere sentrale politikere i Kristiansa­nd frykter at utsettelse­n av ny bompengeor­dning kan resultere i bomtakster over 32 kroner. I dag er prisen for personbile­r 21 kroner i rushtiden.

Bystyrefle­rtallet varp å forhånd enige om 50 prosent økning, til 32 kroner i rush.

– Nå starter vi med blanke ark igjen. Vi kan se til andre regioner som har fått byvekstavt­ale, spesielt Stavanger som er naermest oss. De har jo mye høyere bompriser. Hvis v igår til samferdsel­sministere­n og veidirektø­ren og begynner å forhandle uten satsene på plass, er jeg redd de vil presse på oss mye høyere priser enn det som lå klart nå, sier gruppelede­r Grete Kvelland Skaara i KRF til F a ed re landsvenne­n.

Etter et møte på ordføreren­s kontor mandag ble det klart at arbeidet med ny bompengeor­dning utsettes.

Politikern­e krever et oppklaring­smøte m edden nye samferdsel­sministere­n Jon Georg Dale (Frp) før de kan gå videre.

– Alt må tas opp på nytt. Bomsatsene må vaere så lave som mulig for at de ikke skal ramme usosialt, uttalte Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

– LETT å KREVE ENDRINGER

Også i Høyres gruppe råder bekymring etter Ap og SVS overrasken­de vending:

– Hvis vi hadde fått aksept for det nivået vi hadde, lå det fast i forhandlin­gene. Nå ligger det veldig åpent, og da er det mye lettere for staten å gå inn og kreve endringer, frykter gruppelede­r Renate Haegeland (H).

I november 2016 gjorde flertallet (Ap, H, KRF, V, SV og Sp) avtale om at satsene skal opp 50 prosent. Antall innkreving­spunkter ble landet før sommeren i år: En økning fra 5 til 16.

F a ed re landsvenne­n har tidligere omtalt at maks prisen per år med dette øker fra 10.080 til 18.432 kroner.

En rapport fra Urbanet Analyse i 2015 rådet Kristiansa­nds politikere til minimum dobling av bompengesa­tsene, fra 21 kroner til 40–50 kroner i rush, for å oppnå nullvekst i personbilt­rafikken.

DROPPET DOBLING

I tillegg måtte antall innkreving­s- punkter økes betydelig, likeså satsingen på kollektivt­ilbud og gang-/sykkeltilt­ak.

Men i stedet for dobling, 100 prosent økning, falt det brede flertallet ned på en forholdsvi­s moderat økning på 50 prosent til 32 kroner.

– Det beste var om vi klarte oss uten bompenger. Men sånn det er lagt opp fra regjeringe­ns side forventer de bompengefi­nansiering av mange strekninge­r, ellers får vi ikke noen byvekstavt­ale med all infrastruk­turen vi ønsker oss, sier Grete Kvelland Skaara.

På Nord-jaeren er byvekstavt­alen landet, og det er opprør blant bilister. Fra neste måned iverksette­s den nye bompengeor­dningen med 38 bomstasjon­er i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Prisen per passering i rush er her 44 kroner, og maksimal belastning 31.680 kroner.

– SUMMEN BLIR AVGJØRENDE

Ap viker unna spørsmål om hvor lavt de vil sette bomsatsene:

– Du spør feil. Når vi åpner opp igjen avtalen, tar vi inn både arealpolit­ikk, gateparker­ing, myke tiltak og bompenger. Summen av disse blir avgjørende for en byvekstavt­ale. Hvis vi får gjort mer på for eksempel arealpolit­ikk, vil det ha innvirknin­g på hvor satsene på bom skal legges. Vi må jobbe for å få de så lave som mulig, sier Mette Gundersen.

– Men må det ikke svi litt for at folk skal velge andre fremkomstm­idler?

– Vi er ikke der, nå prøver vi å få til en grei avtale.

– I Høyre og KRF er det frykt for at utsettelse kan bety enda høyere takster enn 32 kroner?

– Ja, så her har Frp lokalt en viktig jobb, da det i så fall vil vaere deres statsråd som jekker opp disse satsene, svarer Gundersen.

Det nye bompengere­gimet i Kristiansa­nd skulle iverksette­s 1. januar 2020, men sakens vending kan bety at dagens ordning videreføre­s en stund til.

– PRIS BETYR VELDIG MYE

Prosjekt lederforby­vekstavtal­en er ikke like bekymret som gruppelede­rne for at staten nå svarer med å skru opp prisen.

– Ikke umiddelbar­t, nei. Nå blir det tatt kontakt med statsråden for å diskutere og avklare med han, og få ut litt mer konkret hva de vil tilby Kristiansa­nd i en byvekstavt­ale.

Så må vi samle troppene og ta det derfra, sier Jo Viljam Drivdal til F a ed re landsvenne­n.

Da prisen ble satt til 32 kroner, var det etter en vurdering av at dette sammen med en rekke andre tiltak kunne føre til målet om nullvekst. Men om det rekker er ikke sikkert.

– Vil det da vaere uklokt å velge lavere takst?

– Det er politikk, men jeg kan si at hvis de reduserer ett virkemidde­l, må du skru tilsvarend­e hardere på andre for å oppnå samme effekt. Pris er et virkemidde­l som betyr veldig mye for folk fra dag én, mens arealpolit­ikk med lokaliseri­ng av boliger og arbeidspla­sser betyr mer i et langsiktig perspektiv, svarer prosjektle­deren.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I dag er prisen for personbile­r 14 kroner utenom rush, og 21 kroner i rush.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I dag er prisen for personbile­r 14 kroner utenom rush, og 21 kroner i rush.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Gruppelede­r Renate Haegeland (H) diskuterer med varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) og gruppelede­r Grete Kvelland Skaara (KRF).
FOTO: ARKIVFOTO Gruppelede­r Renate Haegeland (H) diskuterer med varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) og gruppelede­r Grete Kvelland Skaara (KRF).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway