Fædrelandsvennen

80 visninger på 10 dager

I løpet av åpningshel­ga ble «Skjelvet» vist 31 ganger på Kristiansa­nd kino. – Ganske uvanlig, sier kinodirekt­øren som nå kan juble over høye besøkstall.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Publikum strømmer til kinoen for å se den norske storfilmen «Skjelvet». Bare i løpet av åpningshel­gen ble filmen vist 31 ganger på Kristiansa­nd kino. – Uvanlig, sier kinodirekt­øren.

– Det er definitivt den filmen som har hatt flest visninger i løpet av åpningsuka i år, sier Kim Skarning Andersen, kinodirekt­ør ved Kristiansa­nd kino.

Filmen, som er regissert av John Andreas Andersen fra Flekkefjor­d, hadde til sammen 31 visninger i Kristiansa­nd fredag til søndag. På Kristiansa­nd kino har ingen andre kinofilmer hatt flere visninger i løpet av åpningshel- ga i 2018.

Og i løpet av denne uka skal «Skjelvet» vises på kinolerret­et i Kristiansa­nd hele 49 ganger til, en intensitet som holdes oppe et par uker fram i tid.

– Det er ganske uvanlig, men vi gjør det på enkelte storfilmer. «Skjelvet» har kanskje den største, norske markedsfør­ingskampan­jen på norsk film noensinne. Da må vi utnytte potensiale­t som ligger der, sier kinodirekt­øren.

MEST BESØKT I LANDET

Tall fra Filmweb viser at 155.597 kjøpte billett til filmen fra fredag til søndag på landsbasis. Med førpremier­en er tallet helt oppi 163 310. Det gjør «Skjelvet» til den mest besøkte filmen i løpet av en åpningshel­g i 2018.

På Kristiansa­nd kino har 3800 fått med seg katastrofe­filmen i helga.

– Jeg tror det er en film som kommer til å vare lenge. Vi har klokkertro på at filmen blir veldig stor. «Bølgen» hadde i overkant av 20.000 besøkende, og vi har en ambisjon om det samme på «Skjelvet», sier han.

– Det er imponerend­e hva de har fått tid. Det å kombinere den typiske Hollywood-katastrofe­n og samtidig få med seg norsk, mellommenn­eskelig drama er en fantastisk god jobb. Samtidig er det jo også gøy at regissøren er fra Flekkefjor­d.

«KON-TIKI» HAR REKORDEN

Likevel må «Skjelvet» se seg slått av «Mamma Mia: Here We Go Again» i Kristiansa­nd. Da kom det 4000 på åpningshel­ga. Andersen tror grunnen både er lavere aldersgren­se, og at fellesferi­en med mange turister spiller inn på tallene.

På landsbasis er derimot «Skjelvet» sett av flere enn dem som så både «Mamma Mia: Here We Go Again», «Max Manus» og «Flåklypa». «Kon-tiki» har likevel «all time high», med 164.804 besøkende i åpningshel­ga.

«Skjelvet» handler om et ødeleggend­e jordskjelv i Oslo sentrum.

På Kristiansa­nd kino er det fullt av plakater, lys og effekter fra filmen når Faedreland­svennen er innom.

– Filmen var både trist og spennende, sier Malin Ludvigsen (13), idet hun kommer ut av kinosalen med mamma Solfrid Lerbrekk (27) og Elin Bjørgum (27).

– Det er kult at filmen er norsk. Vi må heie på norsk film, sier Lerbrekk.

Alle tre har sett «Bølgen», og synes forgjenger­en hadde bedre handling enn «Skjelvet».

– «Skjelvet» hadde mest spektakula­ere filmeffekt­er, og litt mindre handling. Men det er ikke noe galt med det, smiler Lerbrekk.

REKORDGOD AUGUSTMÅNE­D

Etter en lunken sommer, synes kinodirekt­ør Andersen det er fint med god trafikk inn og ut av kino- salen. For med blant annet varmt, tørt vaer og gratisvisn­ing av fotball-vm valgte folk å bruke fritiden sin på andre arenaer i sommervarm­en.

– Forsommere­n var helt forferdeli­g. April til juni var ikke gode kinomånede­r. Det pleier de heller ikke å vaere, men det var ekstra dårlig i år, sier han.

Men med suksesser som «Mamma Mia», «Mission Impossible» og nå «Skjelvet», tok kinosommer­en seg opp mot sensommere­n.

– August er tidenes beste augustmåne­d på norske kinoer, sier Andersen.

Ifølge Film & Kino ble 1,3 millioner kinobillet­ter solgt i august på landsbasis. Det er 2,3 prosent over sammen periode i fjor. I Kristiansa­nd er ikke august tidenes beste, men Andersen er likevel storfornøy­d.

SPESIELL FØRPREMIER­E

Det er John Andreas Andersen fra Flekkefjor­d har regissert filmen. På Flekkefjor­d kino ble derfor førpremier­en ekstra spesiell.

– Vi var så heldige at regissøren kom sammen med Kristoffer Joner, og vi hadde en full storsal med 359 besøkende. Billettene ble revet vekk, sier kinosjef Torhild Svege.

– Det er krutt med lokal regissør! En flekkefjor­ding som gjør det bra som regissør er alltid greit.

På Flekkefjor­d kino ble filmen vist to ganger daglig i åpningshel­ga. Totalt 859 stykker har sett filmen på Flekkefjor­d kino, inkludert de som kom på førpremier­en forrige helg.

 ??  ??
 ?? FOTO: FANTEFILM FIKSJON ?? 31. august var det norgesprem­iere på storsatsin­gen, som er oppfølgere­n til «Bølgen» fra 2015. Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner returnerer i hovedrolle­ne som «Idun» og «Kristian».
FOTO: FANTEFILM FIKSJON 31. august var det norgesprem­iere på storsatsin­gen, som er oppfølgere­n til «Bølgen» fra 2015. Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner returnerer i hovedrolle­ne som «Idun» og «Kristian».
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Solfrid Lerbrekk (f.v.), Malin Ludvigsen og Elin Bjørgum feirer bursdagen til Bjørgum på kino.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Solfrid Lerbrekk (f.v.), Malin Ludvigsen og Elin Bjørgum feirer bursdagen til Bjørgum på kino.
 ??  ?? Advarsel før du går inn i kinosaken på Kristiansa­nd kino.
Advarsel før du går inn i kinosaken på Kristiansa­nd kino.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway