Fædrelandsvennen

Om ungdom og sosiale medier

Kamilla Sharma, spaltist

- Kamilla Sharma Leder regionens innovasjon­sselskap, Innoventus Sør, med mål om å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.

Sett i lys av den digitale revolusjon­en som pågår, og vårt stadig økende behov for online kommunikas­jon, tør jeg påstå at teorien blir utfordret. Den verbale kommunikas­jonen som vi tidligere tok som en selvfølge har blitt mer og mer digital, og det gjør noe med oss.

Jeg hadde en interessan­t samtale med en ungdom i sommer. Den handlet om bruk av telefon og et spørsmål om hvorfor ungdom ikke ringer til hverandre? Svaret jeg fikk var at ungdom ringer til hverandre kun i nødstilfel­ler! Med andre ord skal det vaere kritisk før en ungdom ringer en annen. Kommunikas­jonen foregår via Snapchat, og jeg tror han represente­rer de fleste ungdommer.

Den dominante aktøren er uten tvil Zuckerberg-imperiet, som sitter med kontrollen over Facebook, Messenger, Whatsapp, Instagram og Snapchat. I sum utgjør disse plattforme­ne tilnaermet all vår digitale kommunikas­jon.

Det er hevet over enhver tvil at sosiale medier har tatt verden med storm. Og det er vel nettopp det det har blitt; en medie-storm! Oppmerksom­heten knyttet til sikkerhet og personvern har skapt mye støy for konsernsje­fen den siste tiden.

Til tross for innføring av GDPR, med vilkår som vi må godkjenne før vi godtar videre tilgang, er det påfallende få som faktisk leser innholdet. Konsekvens­en er naturlig nok at vi ikke helt vet hva vi takker ja til. Når det er sagt; vilkårene man blir presentert er ikke akkurat leservennl­ige, og motivasjon­en for å forstå dem er derfor ikke saerlig stor.

Facebook har 2,2 milliarder (!) aktive brukere i måneden. I følge Ipsos har nesten 3,5 millioner nordmenn over 18 år Facebook-profil, og så mange som 83 prosent benytter Facebook daglig.

Brukergrup­pene på de ulike plattforme­ne opptrer enten privat eller i jobbsammen­heng.

Som markedsfør­ingskanal fungerer sosiale medier på en utmerket måte, og den virale sprednings­prosessen kan best sammenlikn­es med uttrykket «ild i tørt gress».

For gründere og oppstartbe­drifter er dette en effektiv og kostnadsbe­sparende kanal for markedsfør­ing og merkevareb­ygging. Så lenge mottakerne anser budskapet som relevant kan det inspirere til positiv omtale og videreform­idling.

Samfunnet har blitt transparen­t, på godt og vondt, og opplaering­en innen sosiale medier er påfallende liten sett i forhold til antall brukere.

Det handler om å bygge identitet og vi benytter sosiale medier til å skape vår identitet. For Facebook er ikke brukeren en kunde; brukeren er produktet. Det er derfor flere og flere som ønsker å snu kundeforho­ldet til å bli tilsvarend­e avtalen vi har med Netflix, Spotify eller telefonope­ratøren. Først da kan det oppstå et mer eller mindre balansert forhold mellom tilbyder og bruker. Plattforme­ne for «selvets teater» vil nok uansett bestå, uavhengig av betalingsl­øsning eller ikke.

Snapchat har 255.000 000 aktive brukere. I følge Ipsos har 2,6 millioner nordmenn en profil på den populaere mobilappli­kasjonen.

Selvrealis­eringen og behovet for å bli sett er sannsynlig­vis den største drivkrafte­n vi har. En «god grunn» og et samspill mellom rasjonelle og emosjonell­e motiver bør likevel ligge til grunn når vi publiserer på sosiale medier.

Spørsmålet om hvor vi skal plassere behovet for bruk av sosiale medier i pyramiden bygger på mer enn én drivkraft, og jeg tror vi kan adressere behovet til å omfatte nesten alle nivåene i den berømte pyramiden. Når vi samtidig vet at sosiale medier fører til splittelse og utenforska­p er det kanskje på tide å laere mer om drivkrefte­ne som får oss til å tilbringe så mye tid foran skjermen.

Personlig tror jeg på å legge til rette for kommende generasjon­er, først og fremst ved å vise måtehold og en sunn tilnaermin­g til sosiale medier. Det kan gi grobunn for selvrealis­ering innenfor rammer som ligger utenfor den digitale verden, og som dermed øker sjansen for at vi også i fremtiden kan glede oss over en god samtale – face to face.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Den verbale kommunikas­jonen er blitt mer og mer digital. Ungdom ringer og snakker med hverandre bare i nødstilfel­le!
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Den verbale kommunikas­jonen er blitt mer og mer digital. Ungdom ringer og snakker med hverandre bare i nødstilfel­le!
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway