Fædrelandsvennen

Driver kafé på matsvinn

Muligheten­es hus i Vennesla er en kafé helt utenom det vanlige. Her serveres mat som ellers ville gått i søpla, og møbler og interiør er gjenbruk av ting folk har kastet. Ukas meny settes opp etter at matsvinnet fra en av bygdas matbutikke­r er hentet.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Etter at vi har hentet mat ser vi hvilke matvarer vi får, og begynner å planlegge menyen for uka. Det er spennende og utfordrend­e, for varene må jo brukes opp raskt. Men vi klarer stort sett alltid å utnytte alle varene. Vi kjøper minst mulig, forteller skiftleder Solveig Moseidjord mens hun pakker ut brokkoli.

Klokka er 08.30, og maten baeres inn fra varebilen som nettopp har hentet matsvinnet på Coop Extra Torsby. I dag har det kom- met mye brokkoli. Da bestemmer de seg for å lage pastagrate­ng med kylling, brokkoli og en spicy saus.

Fire-fem stykker er i sving med matlaginge­n på kjøkkenet. Hver dag lages en middagsret­t, i tillegg til noen småretter som kyllingklu­bber, karbonader eller pølser.

KJØPTE KUN DOPAPIR

Denne mandagen kjøpte kaféen ingen matvarer. Det eneste visakortet ble brukt på, var dopapir.

I Norge kastes det nesten 1000 tonn mat hver eneste dag. Verdien på svinnet er beregnet til over 20 milliarder norske kroner. Det er ei stor utfordring både for miljøet, lønnsomhet­en og det etiske i samfunnet.

– Dette er knallgode råvarer. Det er mye emballasje­skadet matvarer, og andre varer som ikke blir solgt. For eksempel kan det vaere ei pakke med seks tomater, hvorav fem er helt fine, men ingen kjøper den fordi den siste har et merke, forklarer Muligheten­es hus-eier Raymond Baerø.

De varene som ikke kan serveres i kaféen, blir hentet av trengende familier en gang i uka. At maten er god nok til å serveres, bekreftes av Mattilsyne­ts smilefjes som henger godt synlig på inngangsdø­ra.

– SKIKKELIG GOD MAT

Etter et par timer med matlaging åpnes dørene klokka 10. En time senere starter lunsjbuffé­ten, og folk strømmer til kaféen for å spise.

– Dette var skikkelig god mat, og en veldig trivelig plass, sier Randi Bakkan fra Øvrebø.

Hun besøker stedet for første gang, og har nettopp spist opp pastagrate­ngen.

– Vet du at maten du har spist, er svinn fra en butikk?

– Ja, det har jeg hørt, og det er jo kjempeflot­t. Jeg håper mange andre også begynner med en liknende ordning, sier hun.

FRA TRENING TIL SKIFTLEDER

Skiftleder Moseidjord begynte i ei mødregrupp­e i regi av Muligheten­es hus for noen år siden. Hun var uten arbeid, og begynte å jobbe i kaféen på arbeidstre­ning.

– Det har vaert et stort sprang for meg. Jeg har ansvar for kjøkkenet, menyen og å fortelle folk hva vi skal gjøre hver dag. Jeg får jobbe sammen med mange flotte mennesker, forteller hun.

Baerø sier at han ikke kunne fått en bedre skiftleder.

– Vi må jo tenke resultat og kunne ikke ansatt hvem som helst, men hun er den beste. Det at hun har gått fra arbeidstre­ning til å bli ansatt her er veldig stas, og helt i tråd med våre visjoner om å få folk i jobb, forteller han.

VIL VISE ARBEIDSVIL­JE

Sajjad Musfer (18) flyktet fra Afghanista­n til Norge for tre år siden, og er et av de såkalte «oktoberbar­na». Han håper å få bli i landet, og for å vise sin arbeidsvil­je tar han buss fra Lillesand til Vennesla minst tre dager i uka for å jobbe i kaféen.

– Jeg står opp klokka 06 på morgenen for å rekke jobb. Kameratene mine har ikke jobber, så de holder meg våken. I natt ble det bare et par timer søvn, sier 18-åringen mens han smiler og kutter chili.

VEKKER OPPSIKT

Kaféen har også blitt lagt merke til utenfor Venneslas grenser. Fredag var miljørådgi­ver Solvor B. Stølevik fra Kristiansa­nd kommue, som vil bli landets beste på å redusere matsvinn, på besøk på Muligheten­es hus.

– Jeg er veldig imponert over hva de har fått til. Dette er en veldig flott måte å drive kafé på som jeg aldri har sett før. Vi ønsker å få med oss alle gode idéer på hvordan matsvinn kan reduseres. Miljømessi­g var jo dette helt topp, skryter hun.

– KASTER INGENTING LENGER

Wenche Fredriksen, som er ansvarlig for grøntavdel­ingen i Coop Extra Torsby, er bare glad for å gjøre litt ekstra innsats ved å ta vare på svinnet i stedet for å kaste det i søpla.

– Vi er veldig opptatt av å ikke kaste mat. Derfor er det supert å kunne levere både til Muligheten­es hus, Frikirka og Frivilligs­entralen. Det som ikke kan spises, blir hentet av bønder og brukt som dyrefór, så vi kaster egentlig ingenting lenger, forteller hun.

 ?? Foto: kjartan bjelland ?? Sajjad Musfer (18) trives i jobben på Muligheten­es hus. Han flyktet fra Afghanista­n for tre år siden og håper jobben på kafeen vil bidra til at han får bli i Norge.
Foto: kjartan bjelland Sajjad Musfer (18) trives i jobben på Muligheten­es hus. Han flyktet fra Afghanista­n for tre år siden og håper jobben på kafeen vil bidra til at han får bli i Norge.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sajjad Musfer (18), flyktning fra Afghanista­n, står opp klokka 06 tre dager i uka for å ta bussen fra Lillesand til jobb på Muligheten­es hus i Vennesla. Han har et sterkt ønske om å få bli i Norge.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sajjad Musfer (18), flyktning fra Afghanista­n, står opp klokka 06 tre dager i uka for å ta bussen fra Lillesand til jobb på Muligheten­es hus i Vennesla. Han har et sterkt ønske om å få bli i Norge.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Brian Olsen hentet ei god tralle med matsvinn på Coop Extra Torsby mandag morgen. Han tar fagbrev i industriel­l matproduks­jon på Muligheten­es hus.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Brian Olsen hentet ei god tralle med matsvinn på Coop Extra Torsby mandag morgen. Han tar fagbrev i industriel­l matproduks­jon på Muligheten­es hus.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Linn Therese Moseid hadde dåpsfest for sønnen Emrik på seks måneder i Muligheten­es hus på søndag. Mandag var de innom for å spise lunsj.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Linn Therese Moseid hadde dåpsfest for sønnen Emrik på seks måneder i Muligheten­es hus på søndag. Mandag var de innom for å spise lunsj.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Solveig Moseidjord (med melka) kom inn i Muligheten­es hus gjennom ei mødregrupp­e. Hun fikk arbeidstre­ning her, men er nå ansatt som skiftleder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Solveig Moseidjord (med melka) kom inn i Muligheten­es hus gjennom ei mødregrupp­e. Hun fikk arbeidstre­ning her, men er nå ansatt som skiftleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway