Fædrelandsvennen

Politiet må vaere åpne

Det er ennå ikke mulig å kritisere politiet for å ha avfyrt skudd mot båttyven i Ronabukta forrige uke. Vi vet ennå for lite, men det er i alles interesse at vi får vite mer.

-

Politimest­er Kirsten Lindeberg har så langt kommet med en kort redegjørel­se for hvorfor det ble løsnet skudd mot båttyven som ble pågrepet i Ronabukta forrige uke. I en pressemeld­ing til F a ed re landsvenne­n skrev hun: «Bakgrunnen for at politiet skjøt er ikke at de jaktet en person i en stjålet båt og at vedkommend­e kastet puter mot politiet. Politiet sto overfor en trusselsit­uasjon hvor det framsto som nødvendig å avfyre skudd. Detaljene og politiets håndtering er det Spesialenh­eten som etterforsk­er».

Uttalelsen kom etter at bystyrepol­itikerne Jannike Arnesen (Ap) og Mira Svartnes Thorsen (MDG) stilte kritiske spørsmål ved politiskyt­ingen. Politiet løsnet skudd mot en 41-åring i en stjålet båt, mannen kastet puter mot politiet, og i følge vitner skal han ha skreket og hylt.

på bakgrunn av de sparsommel­ige opplysning­ene offentligh­eten har, så mener altså flere politikere seg i stand til å uttale seg i saken i vendinger som kan fremstå som forhåndsdø­mmende. De uttalte blant annet at det «høres vilt ut» og «at politiet har gått over streken».

Vi kan ikke vite hva de første meldingene til politiet handlet om, hva de hadde grunn til å forvente da de kom til stedet. Vi vet ikke noe om historikke­n til denne personen, vi vet ikke om han for eksempel hadde kommet med trusler, om det forelå meldinger om at han kunne vaere bevaepnet, at han var i en farlig sinnstilst­and. Det kan vaere mange forhold som verken vitner på stedet, media eller politikere i bystyret har oversikt over. Det er for tidlig å felle noen dom og det er faktisk heller ikke på nåvaerende tidspunkt grunn til å reise debatten om bevaepning. Ikke før vi vet hva dette handlet om.

men – det er grunn til å be om denne informasjo­nen. Politietat­en må vaere åpne rundt dette, all den tid det er tilliten til politiet som står på spill. Båttyven skal ha et vern og rettssikke­rhet, men det er viktig for politiet å møte debatter som dette med fakta.

nå avventer vi etter forsknings­resultatet fra Spesialenh­eten. Det er i alles interesse at det kommer så raskt som mulig. Først da kan det vaere grunnlag for debatt.

Det kan vaere mange forhold som verken vitner på stedet, media eller politikere i bystyret har oversikt over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway