Fædrelandsvennen

Flere partier usikre på om havna skal flyttes

Det er ennå ikke flertall i bystyret for å flytte konteinerh­avna ut av sentrum. Blant partiene som har bestemt seg, er det kun Høyre og Venstre som sier ja. Det gir håp for de som prøver å hindre flytting.

-

– Det er vanskelig å si hva vi kommer til å lande på, så det er veldig åpent nå. Vi har mange spørsmål vi må ha svar på, sier Eirik Dåstøl Langeland, Arbeiderpa­rtiets representa­nt i by- og miljøutval­get.

– Hvilke spørsmål er det snakk om?

– Det er for eksempel om vi skal se på Kmv-tomta på nytt og hva som faktisk er arealbehov­et for ny konteinerh­avn.

Partiene i bystyret har diskutert saken både på gruppemøte­r og medlemsmøt­er. Og det er ikke bare Ap som nøler.

Krfs gruppelede­r, Grete Kvelland Skaara, sier at de ikke har bestemt seg, men at hun håper partiet kan stå samlet når de konkludere­r.

– Dette er veldig spennende. Jeg har vaert i Krfs gruppemøte og vet at det er diskusjone­r der, og jeg vet at det er diskusjone­r i Ap også, sier Anne-kristin Krzyzowski fra Randesund bydelsråd.

Der kjemper de mot planene om ny havn i naerområde­t.

INDREFILET

Høyre og Venstre bestemte

i gruppemøte på mandag at de vil gå inn for planene om utvidet havn i Kongsgård/vige. Denne utvidelsen gjør det mulig å etablere en ny konteinerh­avn i området ved Ringknuten.

Da kan det etableres en ny bydel på Lagmanssho­lmen der konteinerh­avna ligger i dag.

– Vi har sett på utfordring når det gjelder miljø og satt opp et miljøregns­kap. Vi mener det vil slå ut positivt å flytte. Flere vil kunne jobbe og bo i sentrum, naer kollektivp­unktet, så vi kan spare betydelig antall kjørte kilometer. Vi mener også at Kongsgård/vige kan bli en mer effektiv konteinert­erminal enn Lagmannsho­lmen, sier Petter Benestad (V), nestleder i by- og miljøutval­get.

I Høyre har det vaert medlemsmøt­e og ifølge gruppelede­r Renate Haegeland er konklusjon­en at de vil ha ny havn i Kongsgård/ Vige.

– Dette handler om havnas mulighet til å kunne utvikle seg og om byutviklin­g. Lagmannsho­lmen er et flott og sjønaert område som ligger naer Odderøya og Kvadrature­n. Dette er den siste indrefilet­en som vi må utvikle som et viktig område og som en ressurs for byen.

NY RUNDE

Bystyret bestemte allerede på slutten av 90-tallet at de ville frigjøre Lagmannsho­lmen. Den gangen var det Kmv-tomta (mellom ferjekaia og nikkelverk­et) som skulle få konteinerh­avn. En analyse fra 2013 slo beina under planene.

Men på østsiden av byen er det nettopp dette alternativ­et folk håper at bystyret vil ta opp igjen.

– Vi oppfordrer partiene til å spørre om en ny utredning om Kmv-tomta. Situasjone­n er annerledes nå enn da de forkastet den, sier Anne-kristin Krzyzowski.

Få ALTERNATIV

Det vil vaere flertall for ny havn hvis KRF og Frp bestemmer seg for å gå inn for ny havn i Kongsgård/vige. Frp skal ha et møte med gruppene i Søgne og Songdalen før de bestemmer seg.

– I programmet vårt står det at vi vil gjøre Lagmannsho­lmen om til en ny bydel, så det gir jo noen føringer for å si det mildt, sier gruppelede­r Stian Storbukås.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Å flytte konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/vige vil åpne for en stor utvidelse av Kristiansa­nd sentrum.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Å flytte konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/vige vil åpne for en stor utvidelse av Kristiansa­nd sentrum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway