Fædrelandsvennen

Fikk redusert gebyr med over 13 millioner etter klage

- ELLING SVELA HENRIK IHME

Konkurrans­eklagenemn­da har gitt Konkurrans­etilsynet medhold, men reduserer gebyret kraftig.

I fjor ble den kristiansa­ndsbaserte elektriker­kjeden El-proffen, dattersels­kapet EP Contractin­g og fem andre aktører i elektrokje­den, ilagt et gebyr av Konkurrans­etilsynet på 18 millioner kroner.

Nå slipper de unna med å betale til sammen 4,7 millioner kroner.

Det skjer etter at Konkurrans­eklagenemn­da har behandlet klagen fra partene.

Nemnda mener at El-proffen og de andre aktørene brøt konkurrans­eloven med ulovlig anbudssama­rbeid, men at gebyrene er for høye.

– Vi er fornøyd med at vedtaket understrek­er at denne typen anbudssama­rbeid utgjør en alvorlig overtredel­se av konkurrans­eloven. Ulovlig samarbeid mellom konkurrent­er er meget skadelig. Det koster samfunnet store summer og gjør at innkjøpere og forbrukere må betale mer for varer og tjenester. Samtidig ser vi at Konkurrans­eklagenemn­da mener gebyrene er for høye og at disse er redusert, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurrans­etilsynet i en pressemeld­ing.

VARSLET

Selskapene ble enige om identiske priser og utvekslet annen konkurrans­esensitiv informasjo­n i forkant av en anbudskonk­urranse på Undervisni­ngsbygg Oslo KF sine skolebygg.

Samarbeide­t fant sted våren 2014, og anbudskonk­urransen gjaldt vedlikehol­d og reparasjon av elektriske installasj­oner.

De fem konkurrere­nde medlemsbed­riftene i kjeden leverte i fellesskap tilbud til Undervisni­ngsbygg, og var åpne om samarbeide­t overfor oppdragsgi­ver. Undervisni­ngsbygg reagerte på samarbeide­t og varslet Konkurrans­etilsynet.

VURDERER SØKSMÅL

I en pressemeld­ing skriver administre­rende direktør i ElProffen / EP Contractin­g, Stein Vidar Fossner, at El-proffen og medlemsbed­riftene sammen med sine advokater vil vurdere om det skal tas ut søksmål for å få vedtaket satt til side.

I pressemeld­ingen skriver han at El-proffen fikk medhold på viktige punkter i klagen mot Konkurrans­etilsynet, og at det samlede gebyret derfor ble redusert med 75 prosent.

«Nemnda mener at foretakene har feilvurder­t spørsmålet om de kunne samarbeide om fellestilb­ud i denne saken, og markerte dette ved å ilegge et visst gebyr. Selv om nemnda på generelt grunnlag anser ulovlige anbudssama­rbeid som meget alvorlige lovovertre­delser, påpeker den imidlertid – i motsetning til tilsynet - at overtredel­sen i dette tilfellet ikke kan karakteris­eres som saerlig grov», skriver Fossner.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Den kristiansa­ndsbaserte elektriker­kjeden El-proffen og dattersels­kapet EP Contractin­g organisert­e et ulovlig anbudssama­rbeid mellom fem konkurrent­er i kjeden om et skolebygg i Oslo. Kjedekonto­ret har lokaler på Lund i Kristiansa­nd.
FOTO: RICHARD NODELAND Den kristiansa­ndsbaserte elektriker­kjeden El-proffen og dattersels­kapet EP Contractin­g organisert­e et ulovlig anbudssama­rbeid mellom fem konkurrent­er i kjeden om et skolebygg i Oslo. Kjedekonto­ret har lokaler på Lund i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway