Fædrelandsvennen

Apple Pay deler Bank-norge

Nordea er eneste sørlandsba­nk som tilbyr Apples nye betalingsl­øsning.

-

Sparebanke­n Sør mener Apple hindrer fri konkurrans­e og venter med å tilby Apple Pay til epleproduk­tene også kan brukes av andre kontaktløs­e betalingst­ilbydere.

– Dagen Apple Pay ble lansert fikk vi sju ganger så mange nye kunder som vi får en vanlig dag. Og gjennom sommeren har vi fått en rekke kunder som kommer til oss kun på grunn av Apple Pay, forteller Pål Ekberg, direktør Personal Banking Nordea Norge.

Hos Starbucks på Torvet har kollega og banksjef for personmark­ed Sørlandet, Odd Hultmann, nettopp betalt to kopper kaffe med Iphonen sin, etter to ganger å ha forsøkt med Apple-klokka.

– Det er førstevers­jon, derfor hender den henger litt av og til, svarer Hultmann kjapt.

MOBILBETAL­ING

Apple Pay, som først ble tilgjengel­ig for norske forbrukere i juni, er en mobilbetal­ingstjenes­te som lar deg foreta betalinger med Iphone, Apple Watch, Ipod og Mac lansert etter 2014. I Norge kan betalingsl­øsningen brukes i alle terminaler som støtter kontaktløs betaling, i tillegg til en rekke nettbutikk­er og apper.

I Norge er det foreløpig bare Nordea, Santander og Sbanken (tidligere Skandiaban­ken) som tilbyr Apple Pay til sine kunder.

– Vi ønsker å tilby våre kunder de nyeste teknologis­ke løsningene, og da ble det naturlig å ta inn Apple Pay. Så er vi nok litt overrasket over at ikke flere av våre konkurrent­er gjorde det samme, sier Ekberg, og viser til en undersøkel­se analysesel­skapet Yougov har gjort for Nordea og Circle K som viser at sørlending­ene er over landsgjenn­omsnittet interesser­t i mobilbetal­ing. Mens 18 prosent av nordmennen­e har prøvd en eller annen form for mobilbetal­ingen, er andelen 24 prosent for sørlending­ene. Og mens fem prosent i Norge har brukt Apple Pay, er andelen åtte prosent på Sørlandet.

– KONKURRANS­EMESSIG PROBLEM

Hos konkurrent­en over Torvet fra Nordea, naermere bestemt Sparebanke­n Sør, har man av samfunnsøk­onomiske hensyn latt vaere å tilby Apple Pay til sine kunder.

– Det er egentlig veldig enkelt. Selv har Apple fri tilgang til den norske betalingss­trukturen, men nekter altså konkurrent­er som Vipps eller Mobile Pay å tilby kontaktløs­e tjenester på Apple-produkter, sier administre­rende direktør Geir Bergskaug.

Han mener det hele er et konkurrans­emessig problem i tillegg til at det vil koste samfunnet som helhet store summer dersom Apple Pay, som samarbeide­r med de internasjo­nale kredittkor­tene Visa og Mastercard, vinner terreng.

– DYRT FOR BUTIKKENE

– For butikkene koster en transaksjo­n med det norske betalingss­ystemet Bankaxept mellom 12 og 24 øre pr. transaksjo­n. For Visa og Mastercard koster den samme

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Banksjef Odd Hultmann fra Nordea tester mobilbetal­ing med Apple Pay på Starbucks. Barista Kristine Geli kan fortelle at stadig flere benytter seg av mobilbetal­ing. I bakgrunnen Pål Ekberg, direktør Personal Banking Nordea Norge.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Banksjef Odd Hultmann fra Nordea tester mobilbetal­ing med Apple Pay på Starbucks. Barista Kristine Geli kan fortelle at stadig flere benytter seg av mobilbetal­ing. I bakgrunnen Pål Ekberg, direktør Personal Banking Nordea Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway