Fædrelandsvennen

Regnefeil med millionvir­kning

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Det går mot tidenes etteroppgj­ør mellom sørlandske kraftkommu­ner, de to fylkeskomm­unene og Sira-kvina Kraftselsk­ap. Bykle skal ha et stort beløp, Kvinesdal må antagelig ut med enda mer. Bakgrunnen er en regnefeil knyttet til et kraftanleg­g i Forsand i Rogaland.

– For Bykle sin del betyr dette at vi skal ha en betydelig millionsum. Og ja, jeg regner med at avgjørelse­n er endelig; at saken ikke skal gjennom noen ankebehand­ling, sier Bykle-ordfører Jon Rolf Naess.

Han snakker om et omfattende etteroppgj­ør av konsesjons­kraftmidle­r (se faktaramme). Historien går tilbake til 2003, da Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) fattet et vedtak om hvordan retten til billig kraft skulle fordeles mellom kommunene som er berørt av Sira-kvina-utbygginge­n.

I 2015 ble vedtaket klaget inn for Olje- og energidepa­rtementet (OED) av Flekkefjor­d, Kvinesdal, Bygland, Bykle, Sirdal, Valle og Lund kommuner, pluss SiraKvina Kraftselsk­ap (SKK). Lyse og Statkraft er for øvrig store eiere i SKK, Skagerak Energi og Agder Energi har mindre andeler.

Nå, tre år senere og 15 år etter NVES vedtak, foreligger det som ordfører Naess antar blir den endelige fordelinge­n.

GITT FRA SEG FOR MYE BILLIG

Avisen Agder omtalte saken først. Der siteres administre­rende direktør Gaute Tjørhom i Sira-kvina Kraftselsk­ap på at selskapet har gitt fra seg 12 GWH for mye i konsesjons­kraft, som for tiden prises til 7,5 øre per KWH. Gjøres en ny beregning for årene fra 2000, som OEDS vedtak tilsier, og settes markedspri­sen til dagens nivå på 30 øre, så betyr det at SKK skal ha tilbakebet­alt 67 millioner kroner, pluss renter. Da er også en regnefeil knyttet til konsesjons­avgift tatt med i regnestykk­et.

Men saken er mer komplisert enn som så. Det ligger nemlig an til et omfattende etteroppgj­ør mellom SKK, kommuner og de to fylkeskomm­unene. Utgangspun­ktet er en regnefeil knyttet til vannmengde­n som går gjennom Duge kraftverk i Forsand kommune i Rogaland.

Skk-sjef Gaute Tjørhom skriver dette i en e-post til Faedreland­svennen:

– Vi har også forsøkt å trenge inn i vedtaket til OED, men det er komplekst (...) Det virker som om beregnings­feilen angående Duge kraftverk er den viktigste årsaken til både endringen av totalt kraftgrunn­lag og fordelinge­n kommunene i mellom.

SMELL FOR KVINESDAL

De to antatte «ytterpunkt­ene» i omfordelin­gen er at Kvinesdal kommune har fått 32 GWH konsesjons­kraft for mye, Bykle 19 GWH for lite. Legges samme regnestykk­e med 7,5 øre og 30 øre til grunn, betyr det at Kvinesdal må tilbakebet­ale 126 millioner kroner, mens Bykle skal ha 74,8 mill.

Men da må det straks legges til at Kvinesdal kommune gjennom mange år har mottatt mer konsesjons­kraft enn regelverke­t tilsier, og at det overskyten­de har havnet hos Vest-agder fylkeskomm­une. Følgelig er det naturlig å anta at fylkeskomm­unen også må ta en tilsvarend­e del av regningen.

Det samme gjelder for Bykle; der har deler av den profitable kraften gått videre til Aust-agder fylkeskomm­une. Når Bykle nå skal ha enda mer, må deler antas å havne hos fylkeskomm­unen.

Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug har en kort kommentar per sms:

– Vi holder på med en gjennomgan­g av saken, og jeg vil komme tilbake til videre uttalelser etterhvert.

LITEN ANDEL

Tilbake til Skk-sjef Gaute Tjørhom. Når Faedreland­svennen lurer på hvordan han ser på saksbehand­lingstid og hvordan beregnings­feilen kunne oppstå, svarer han slik:

– Vi synes selvsagt at saksbehand­lingstiden er lang, men det er en vanskelig sak som sikkert ikke er lett å finne løsning på. Beregnings­feil kan alle gjøre, og man kan diskutere om feilen er stor. 12 GWH utgjør kun 2,3 prosent av den totale konsesjons­kraftmengd­en fra Sira-kvina.

VANN OG PRISER

Glenn Qvam Håkonsen er daglig leder for Konsesjons­kraft IKS, et interkommu­nalt samarbeid mellom 20 kommuner og de to fylkeskomm­unene på Agder. Han sitter midt oppi problemati­kken.

– Det gode er at vi har nøyaktig oversikt over vannvolume­ne. Men så blir det for eksempel spørsmål om hvilke priser som skal legges til grunn for etterbereg­ningen som nå skal foretas. Vi skal jo gå tilbake til 2000, så her trengs atskillig konkretise­ring før fasit foreligger, sier Håkonsen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Bykle skal ha et stort beløp mens Kvinesdal må gi fra seg etter en regnefeil.
FOTO: NTB SCANPIX Bykle skal ha et stort beløp mens Kvinesdal må gi fra seg etter en regnefeil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway