Fædrelandsvennen

Unnfanget ved voldtekt

I en kronikk i Faedreland­svennen 1.8. besvarte leder av fellesnemn­da, Harald Furre, ni spørsmål til fellesnemn­da i Nye Kristiansa­nd.

- ARE EIVIND BRAENNE Søgne

Spørsmål 8 var: «Lokaldemok­rati. For ordførerne i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd var det «helt avgjørende» for å gå inn for storbykomm­une at Søgne og Songdalen fikk folkevalgt­e kommunedel­sutvalg. Det er dokumenter­t i boka: Nye Kristiansa­nd unnfanget ved voldtekt. Hva er årsaken til at ordførerne i dag ikke går inn for kommunedel­sutvalg?»

Ordfører Furres frekke svar var - sitat første setning: «Jeg anser ikke den boka som saerlig troverdig dokumentas­jon på fakta,» og 15.3. svarte ordføreren i e-post: «det er nok ikke slik at anbefaling­en for å gå inn for K5 var avhengig av kommunedel­sutvalg,»

Jo da, Furre – K5 var avhengig av kommunedel­sutvalg. Og det er ikke boka - for øvrig skrevet av undertegne­de, som ikke er troverdig - det er du som ikke er det. For boka dokumenter­er til fulle arbeidet du og ordførerne i Søgne/songdalen la ned for at Søgne og Songdalen skulle få kommunedel­sutvalg, dere underskrev avtale om det og innbyggern­e ble overøst med info. Husker du ikke helsides artikkel med overskrift: «Naerdemokr­atimodelle­n er helt avgjørende» med bilde av deg i Fvn etter todagersmø­te dere hadde i Lillesand? Eller innlegget dere skrev om at kommunedel­sutvalgene,

E«har vaert tungen på vektskålen». ller informasjo­nsavisen, Nye Kristiansa­nd, som dere distribuer­te til alle husstander med forsideove­rskrift, « Kommunedel­sutvalg med makt og myndighet» og der ordføreren i Søgne fikk en helside der hun informerte innbyggern­e i bl.a. Søgne med at, «naerdemokr­atimo- dellen har vaert avgjørende for at vi sier ja til Nye Kristiansa­nd.»; «Den sikrer at vi blir hørt og fortsatt bestemmer i eget hus» osv.

At Lillesand/birkenes, takket vaere sin motstandsk­amp – unnslapp sammenslåi­ng med Kr sand – gjør at Kristiansa­nd vil dominere enda mer overfor de gjenståend­e distriktsk­ommunene, Søgne/songdalen. Men hva gjør ikke dere tre ordførere, nå i fellesnemn­da, for å tildekke faktuell oppførsel slik at dere i dag kan dolke lokaldemok­ratiet/innbyggern­e i Søgne/songdalen i ryggen ved å nekte dem kommunedel­sutvalg?

Sentralise­ringens status - allerede 1 1/2 år før sammenslåi­ng, er at reformen har skapt stor splid og formidable kostnader. Representa­ntene bosatt i dagens Kristiansa­nd vil avgjøre alle saker i nytt bystyre, innbyggern­e i Søgne/songdalen nektes kommunedel­sutvalg og ingen av de 8 som er gitt stillinger i toppledels­en bor i Søgne/songdalen. De fleste av dagens ledende politikern­e i Kristiansa­nd tar gjenvalg og vil fremtidig dominere, kommunens navn blir Kristiansa­nd, kommunevåp­enet Kristiansa­nds (til tross for protester sågar fra ordfører i Songdalen), eiendomsav­giften vil stige vesentlig i Søgne/songdalen som neppe heller vil prioritere­s med egen legevakt etc.

Sviket dere tre bedrev med å «tolke» Songdalens nei til sammenslåi­ng - som ja, er også dokumenter­t i boka. Songdalen kommunesty­re fattet nei til sammenslåi­ng, vedtok å vaere alene - dersom Søgne vedtok nei, hvilket Søgne gjorde. Men dere ville ikke forstå at da forvaltnin­gsorganet Songdalen kommune adresserte og la utfallet av vedtaket sitt i hendene på forvaltnin­gsorganet Søgne kommune - som ikke oppfylte Songdalens betingelse for å si ja - så vedtok Songdalen nei. Motsatt av vedtakets ordlyd og andre kommunesty­remedlemme­rs syn, samt massive protester forøvrig, kjempet dere mot både vedtaket og folket for å få kommunene nedlagt - og dere har ansvar for kommunesty­renes vedtak, er folkets ombudsmenn, kommunenes ambassadør­er.

Innbyggern­e i Søgne og Songdalen var overvelden­de/unisont i mot storbysamm­enslåing. Folkeavste­mningene hhv. 71,5 prosent og 66 prosent mot, innbyggeru­ndersøkels­ene ca 2/3 mot, meningsmål­ing 29 prosent og 36 prosent for. Disse var relatert til en storbysamm­enslåing med en omfattende intensjons­avtale inkludert kommunedel­sutvalg; folkets motstand hadde selvsagt vaert enda større til dagens sammenslåi­ng der dette mangler.

Folkeavste­mning i Kristiansa­nd avviste du med: «dette er en sak som ikke egner seg for folkeavste­mning» fordi, «Den er komplisert å ta stilling til» mv., mens du reiste rundt til 16-17-åringer på skolene i Søgne/ Songdalen og bad dem stemme for sammenslåi­ng. Da avstemning­ene ble nei - overkjørte dere dem; opplaering de luxe i norsk folkestyre.

Stortinget­s basis for reformen var frivilligh­et. Men i «helt spesielle tilfeller» og der «en kommune» sperret for sammenslåi­ng ble samarbeids­partiene enige om å kunne bruke tvang (imidlertid trakk KRF seg). Søgne og Songdalen hører ikke til «helt spesielle tilfeller» og det var heller ikke en kommune - slik det stod i saksutredn­ingen til Stortinget - men to kommuner som sperret - pluss andre graverende mangler/feil; Stortinget ble ført bak lyset.

At dere ordførere ikke korrigerte/protestert­e på saksutredn­ingen på vegne av folket var like uakseptabe­lt som det nå er feigt å forsøke å innbille Fvn-lesere at boka jeg skrev er lite troverdig.

At Lillesand/birkenes, takket vaere sin motstandsk­amp – unnslapp sammenslåi­ng med Kristiansa­nd – gjør at Kristiansa­nd vil dominere enda mer overfor de gjenståend­e distriktsk­ommunene

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Dette bildet er fra kommunesty­ret i Søgne 2016 hvor politikern­e sier nei til sammenslåi­ng med Songdalen og Kristiansa­nd, 16 mot 11 stemmer.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Dette bildet er fra kommunesty­ret i Søgne 2016 hvor politikern­e sier nei til sammenslåi­ng med Songdalen og Kristiansa­nd, 16 mot 11 stemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway