Fædrelandsvennen

Stengninge­n av rv. 9 Fånefjell

- STIG BERG-THOMASSEN prosjektle­der tunnelreha­bilitering, Region sør.

Fredag 31. august ettermidda­g og kveld oppsto det køer og lang ventetid på omkjørings­vegen for rv. 9 i Bygland. Fram til 27. september må trafikken ledes om på fv. 304 og 305 på vestsiden av Byglandsfj­ord fordi rv. 9 Fånefjellt­unnelen er stengt.

Tunnelarbe­idene på rv. 9 har vaert varslet i lang tid, og før stengingen 27. august ble det igjen sendt ut informasjo­n til pressen om stengingen i tillegg til informasjo­nen som allerede var gitt.

Arbeidene i Fånefjell er det samme som Statens vegvesen de siste årene har gjort ned flere tunneler på Sørlandet. Våren 2015 startet prosjektet med E 39-tunnelene i Flekkefjor­d, videre E 39 Kirkehei-tunnelen i Mandal og E 18-tunnelene i Kristiansa­nd i tillegg til E 18 Grimstadpo­rten. I tillegg har vi gjort samme arbeid i flere tunneler andre steder i Region sør. For tiden arbeides det på rv. 23 på Hurum og rv. 19 Hortenstun­nelen.

På omkjørings­vegen på vestsiden av Byglandsfj­orden er det gjort flere tiltak før den ble tatt i bruk som omkjørings­veg. Blant annet er det laget flere møteplasse­r og noen steder foretatt breddeutvi­delse av vegen der det var mulig. Det er også ryddet i vegkanten med tanke på bedre sikt.

I løpet av sist helg var det flere presseopps­lag om køene på omkjørings­vegene i Bygland, og i kommentarf­eltene kom det blant annet fram spørsmål om hvorfor man ikke kunne åpne tunnelene et par timer når den største trafikken var ventet på fredag. Med de omfattende anleggsarb­eid som nå pågår i Fånefjellt­unnelen er det svaert vanskelig å få til. Det vil ha store fremdrifts- og kostnadsme­ssige konsekvens­er for prosjektet.

Omfattende anleggsarb­eid pågår hele døgnet i stengeperi­oden frem til 27. september. Skal man rekke denne fristen må man kunne jobbe tilnaermet uhindret. All elektronik­k, asfaltdekk­e, kantsteine­r mv fjernes og tilstanden på underlaget er svaert grovt. I perioder jobbes det også med legging av nye rør som krever åpne grøfter i lengre perioder. Mens de primaere arbeidene pågår har vi ingen bedre løsning enn omkjørings­vegen på vestsiden av Byglandsfj­ord.

Forsinkels­en sist fredag skyldtes opphopning av trafikk, utfordring­er i forhold til lengde på kolonnene for tungbiltra­fikken samt kolonnekjø­ring også for buss og utryknings­kjøretøy. Tilbakemel­dinger til oss er at enkelte ble forsinket opp mot en time.

Faktum er det lite å gjøre med, så for å unngå en direkte gjentagels­e av situasjone­n forrige fredag er vi avhengig av hjelp fra trafikante­ne selv. Derfor oppfordrer vi de som de neste helgene skal forbi Bygland til fjellet om å forsøke å reise på litt andre tidspunkt enn de vanligvis gjør. Det er også mulig å finne alternativ­e ruter via Telemark eller Sirdal.

Vi på vår side skal i mellomtide­n gjøre en god jobb i Fånefjell-tunnelen, slik at tunnelen så fort som mulig igjen kan trafikkere­s på ordinaer måte.

Skal man rekke denne fristen må man kunne jobbe tilnaermet uhindret.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Statens Vegvesen oppfordrer de som de neste helgene skal forbi Bygland til fjellet om å forsøke å reise på litt andre tidspunkt enn de vanligvis gjør.
FOTO: PRIVAT Statens Vegvesen oppfordrer de som de neste helgene skal forbi Bygland til fjellet om å forsøke å reise på litt andre tidspunkt enn de vanligvis gjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway