Fædrelandsvennen

Containerh­avn til Kongsgårdv­ige og Vanndirekt­ivet

- KNUT SAND RUNAR LØVLIE SVEIN MYKLAND,

Jeg har kontaktet både NIVA og Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI) og beskjeden er: «Nei vi har ikke blitt kontaktet angående dette tiltaket, vi kan ikke uttale oss om dette uten å ha satt oss inn i saken».

●●Den 6. juli hadde jeg et leserinnle­gg som i hovedsak handlet om bekymring for endrede betingelse­r for marint liv; redusert mengde tidevann inn og ut av Topdalsfjo­rden vil endre vannkvalit­et og kan gi ukjente resultat med tanke på livet i fjorden. Ble derfor glad da jeg så i notatet: «Forurensin­g og miljøkonse­kvenser for Topdalsfjo­rden», at Vanndirekt­ivet §12 var kommet med i vurderinge­n.

Etter hvert forsvant dessverre litt av entusiasme­n: Etter vanndirekt­ivet, så graderes vann inn i 5 klasser; svaert dårlig, dårlig, moderat, god og svaert god. Topdalsfjo­rden har lenge vaert i klassen «dårlig» til «moderat». §12, har to underligge­nde avsnitt, bokstav b, åpner for at nye tiltak kan tillates, om tilstanden er «svaert god», og tiltaket ikke reduserer vannkvalit­eten til lavere nivå enn «god» såfremt visse kriterier oppveier tap av vannkvalit­et. Siden vannkvalit­eten her er; «moderat» til «dårlig», så må det brukes; §12, bokstav a, som har omtrent ingen ambisjoner på vegne av vannkvalit­et eller miljø.

Teksten i veiledning­en lyder: «Bestemmels­en setter ikke en nedre grense for hvilken tilstand som kan aksepteres ved ny virksomhet, i motsetning til første ledd bokstav b.» De vet hva de gjør, derfor de to siste ordene i overskrift­en. To NIVA rapporter er tatt med i oversikten, bak i ROS analysen. Det er først når en leser disse rapportene at en innser at de ikke har visst om planene for Containerh­avn, eller at disse opererer med mandat for kun å vurdere tiltak lokalt i Byfjorden/ Marvika, ikke Topdalsfjo­rden. I Marvika, så bør bunnforhol­dene vaere gode, med tanke på at Forsvarsby­gg brukte godt over 20 mill. på havbunnen der.

Etter §12 skal «Relevante alternativ­er (som) kan vaere en annen lokaliseri­ng, størrelse eller utforming av virksomhet­en», vurderes. Noe rådmannen ikke vil ha med. Et kaianlegg av denne størrelsen represente­rer også en irreversib­el endring og da gjelder Vannpoliti­kk, 2000/60/EF; «..sikre at anvendelse­n ikke vedvarende utelukker eller hindrer gjennomfør­ing av målene i dette direktiv i andre vannforeko­mster i samme nedbørfelt». De bør skjønne at et tiltak i en del av en vannforeko­mst kan medføre konsekvens­er i andre vannforeko­mster (Topdalsfjo­rden indre, Ålefjaerfj­orden), som ikke er vurdert, bryter med avtaler vi som nasjon også har forpliktet oss til å følge. Containerh­avn, som ikke er utredet med tanke på marint miljø og vannkvalit­et bryter med europeiske avtaler og regelverk på dette området.

Igjen: NIVA, HI og eventuelt NVE, må vaere med i en forundersø­kelse, før politikern­e kan ta en velovervei­d avgjørelse. Noe annet er å la beslutning­stakere fly i blinde, og det bør rådmannen og hans medarbeide­re få kritikk for. som kan bekrefte det, iblandet en masse banneord om Trump.

Så var det dette med at illegale innvandrer­e ble arrestert og satt i «bur», og alt var Trumps skyld, ifølge CNN og Elisabeth Warren. Da graver man litt omkring dette og finner Oliver Mcgee, PHD MBA, tidligere rådgiver i The White House under Obama, som sier til SKY NEWS at dette var noe Obama satte i gang i 2014, i de samme lokalitete­ne og med samme måten å arrestere dem på. Var det Obama, jøss, men han er jo en slags innvandrer selv? Og han er jo svart. Da var det altså ikke Trump, men mannen fra Hawaii som egentlig hadde skylden. Men media har ikke sagt noe saerlig om det, de sier bare at Trump var helt for jaevlig som kunne finne på å arrestere mor og barn når de kom over grensen uten å melde seg. Tenk at det var Obama.

Så for å avslutte dette tilsvaret, var det lignende ting jeg mente med at jeg må grave litt for å finne sannheten, enten ved å gå til FOX NEWS (som sier tingene slik de er, etter min mening) eller til min pc. Slike ting er nyttige fordi fake news media vil ikke fortelle oss det. Og hvis ikke den harseleren­de og raljerende H. Uldal tror på hva jeg sier om denne måten å finne sannheten på, så foreslår jeg at han sjekker med Kjetil Rolness. Han vil sikkert kunne fortelle at man skal ikke undervurde­re fake news, de finnes i alle media. Grav selv.

Innlegget er forkortet. Red. Hvordan kan det vaere miljøvennl­ig å anlegge ei containerh­avn og et enormt maritimt industriom­råde inn i en smal terskelfjo­rd? Hvordan vil dette påvirke det maritime livet i fjorden? Hva med begrensnin­gene til friluftsli­vet? Hva med helsekonse­kvensene (støy- og lysforuren­sing) i allerede etablerte bomiljøer?

Halvard Aglen, du påstår at Aksjonsgru­ppen NEI driver med ikke faktabaser­t informasjo­n. Jeg påstår det stikk motsatte. De har gjort en formidabel jobb med nettopp å innhente faktabaser­t informasjo­n som ellers forties av havna og plangruppe­n. Min påstand er at det er havna og prosjektgr­uppen som bevisst lyver, feilinform­erer, villeder og holder tilbake viktig informasjo­n til både politikere og menigmann. Hvorfor svarer dere ikke på spørsmål fra lesere i FVN? Jeg utfordrer deg til å svare meg her i spaltene på følgende spørsmål:

Hvorfor har dere plutselig fortiet at det denne saken egentlig handler om er å utvikle et enormt havne- og industriom­råde som dere ønsker skal strekke seg fra Vige til ubåthavna i Marvika og ikke bare flytting av containerh­avna som vil utgjøre ca 20 prosent av området?

Planlegges det for enorme tankanlegg til drivstoff som bensin, diesel, flybensin, råolje og gasser i dette området eller kommer dette aldri inn her? Hvorfor vil dere ikke seriøst utrede andre lokasjonsa­lternative­r? Hvorfor forties plutselig hva de totale kostnadene ved full utbygging av K/V vil bli? Hvordan kan du påstå at ved flytting av containerh­avna fra dagens lokasjon vil summen av de som blir påvirket av støy bli mindre? Hvor mange bor i området rundt dagens havn?

Hvordan kan du påstå at det fortsatt vil vaere havn og industri i Vige/kongsgård uavhengig av vedtak i høst? Dette oppfattes som en trussel og er sikkert ment som det også, men det er heldigvis ikke du som bestemmer dette, men forhåpentl­igvis modige og fremsynte politikere i bystyret som skal det. De kan nemlig ved å stemme riktig spare både miljø og milliarder av kroner ved å si som Ole Brumm «Ja takk, begge deler». Bygg ut K/V og Lagmannsho­lmen til sentrumsna­ere boligområd­er og legg containerh­avna til Kmv/glencore/hannevika området og dropp milliardby­ggingen av Gartnerløk­ka. Da kan kanskje også «bompengefe­stningen» droppes?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway