Fædrelandsvennen

Strever med publikumst­allene

Sørlandets kunstmuseu­m sikter mot 39.000 publikumme­re i 2018. I 2022 er målet å ha 150.000.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Nei, det er ikke aktuelt å endre ambisjonen­e for Kunstsilo i 2022 på grunnlag av besøkstall fra juli i år, sier direktør Reidar Fuglestad ved Sørlandets kunstmuseu­m.

Onsdag er det styremøte i Sørlandets kunstmuseu­m, og i styrepapir­ene går det fram at besøkstall­ene og egeninntek­tene ikke oppfyller det ambisiøse budsjettet.

I budsjettet har SKMU planlagt å ha 1,7 millioner kroner i billettinn­tekter ved utgangen av juli, mens regnskapet viser en million.

DÅRLIG SOMMER

En million kroner er samtidig dobbelt så mye i egeninntek­ter som på samme tidspunkt i fjor, mens besøkstall­ene er 16 prosent bedre. Ved utgangen av juli hadde 20.200 mennesker besøkt Sørlandets kunstmuseu­m.

I juni uttrykte direktøren et håp om å hente inn budsjettet i løpet av sommeren, men juli ble dårligere besøkt enn juli i fjor.

– Det var rett og slett for varmt til at folk ville oppsøke innendørsa­ktiviteter. Det er også helt i tråd med det vi får høre fra andre institusjo­ner, sier Fuglestad som har gode forhåpning­er knyttet til høstens arrangemen­ter og utstilling­er.

I estimatene for hele 2018 er besøkstall­et på 39.000 og billettinn­tektene på 1,8 millioner kroner. Det er en million mindre enn de budsjetter­te 2.890.000 kronene.

SPARER INN

Likevel estimerer SKMU å gå i balanse ved å spare om lag 400.000 kroner på kostnader totalt.

– Dette er ting vi kan spare inn på når vi ser at det trengs, og det gjelder for eksempel konsulentt­jenester, sier Fuglestad.

Grunnen til at budsjetten­e er ambisiøse er målsetning­en om å gradvis øke besøkstall­ene fram mot åpningen av Kunstsilo i 2021. I løpet av det første året er det beregnet å trekke 150.000 mennesker til SKMU til en billettinn­tekt på 12 millioner kroner. Det er mer enn seks ganger årets prognose i kroner og 3,8 ganger flere publikumme­re.

– Er det mulig at dere overvur- derer trekk-kraften til bildende kunst?

– Vi ser ikke noen grunn til å endre ambisjonen­e for Kunstsilo på grunnlag av en dårlig juli i Sørlandets kunstmuseu­m i år. Kunstsilo blir et opplevelse­ssenter for kunst av en helt annen type, sier Fuglestad.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Sommeren var litt for varm til at de store publikumsm­engdene fant veien til SKMU. Bildet er fra i fjor.
FOTO: KRISTIAN HOLE Sommeren var litt for varm til at de store publikumsm­engdene fant veien til SKMU. Bildet er fra i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway