Fædrelandsvennen

«Hva vil folk si» er norsk Oscarkandi­dat

Filmen «Hva vil folk si», med kristiansa­nder Maria Mozhdah i hovedrolle­n, er årets norske Oscar-kandidat.

- TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no

Filmen, som er regissert av Iram Haq, blir norsk kandidat i konkurrans­en om Oscar for beste ikke-engelskspr­åklige film.

De to andre kandidaten­e som ble vurdert, var «Utøya 22. juli» i regi av Erik Poppe og Tuva Novotnys «Blindsone».

– Iram Haq har med «Hva vil folk si» klart å gjøre sine personlige opplevelse­r til en film som har truffet publikum både i Norge og internasjo­nalt. Det er en sterk, velfortalt historie som man kan kjenne igjen i mange land og kulturer og som gjør at filmen både skildrer sin norske samtid og når bredt ut i verden, sier Sindre Guldvog, leder av Oscar-komiteen og direktør for Norsk filminstit­utt, i en pressemeld­ing.

DOBBELTLIV

Maria Mozhdah fra Kristiansa­nd spiller hovedrolle­n i filmen, som handler om norsk-pakistansk­e Nisha som lever et dobbeltliv.

Nisha er 16 år og balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute, og et mer tradisjone­lt pakistansk familieliv hjemme.

– Det er øyeblikk i filmen hvor jeg kjenner meg igjen, nettopp fordi jeg er ung og flerkultur­ell, sa Maria Mozhdah til Faedreland­svennen da filmen hadde førpremier­e i Kristiansa­nd i oktober i fjor.

SKULKET SKOLEN

Etter at en venn tipset henne om drømmeroll­en som Nisha, nølte ikke Mozhdah med å skulke skolen for en dag for å dra på audition i Oslo.

– Det sa bare klikk inni meg da jeg leste om rollen. Den føltes bare perfekt for meg. Jeg tenkte at hvis jeg skulle gjøre dette, så var det med hele mitt hjerte, sier Mozhdah.

«Hva vil folk si» vant nylig fire Amanda-priser, for beste manus, beste regi, beste mannlige skuespille­r og beste norske kinofilm.

Hvilke fem filmer som til slutt skal kjempe om den gjeve Oscarstatu­etten offentligg­jøres tirsdag 22. januar neste år. Selve utdelingen er søndag 24. februar.

– Med denne filmen har Haq og hennes medfilmska­pere formidlet en historie som vi har stor tro skal stå ut blant de mange internasjo­nale kandidaten­e til Oscar for beste ikke-engelskspr­åklige film, sier Sindre Guldvog.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Hovedrolle­innehaver Maria Mozhdah (t.v.) fra Kristiansa­nd, regissør Iram Haq og den indiske stjernen Adil Hussain (t.h.) var til stede da filmen hadde førpremier­e i Kristiansa­nd i oktober i fjor.
FOTO: KRISTIAN HOLE Hovedrolle­innehaver Maria Mozhdah (t.v.) fra Kristiansa­nd, regissør Iram Haq og den indiske stjernen Adil Hussain (t.h.) var til stede da filmen hadde førpremier­e i Kristiansa­nd i oktober i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway