Fædrelandsvennen

De første

- METTE B. STOVELAND

APG.7,54-8,3

Stefanus levde på Jesu tid. Han provoserte styresmakt­ene kraftig da han anklaget dem for å ha drept Messias, han som Gud hadde sendt til redning for dem, og som de hadde ventet på i generasjon­er. De hadde skriftene og profetene, men overså dem arrogant. De gikk mest etter sitt eget hode, og brukte sin makt over folket. Og de skjønte ingen ting. Stefanus engasjemen­t var høylytt og revolusjon­aert. Så han ble jaget utenfor byen og steinet til døde. Samme dag brøt det ut en kraftig forfølgels­e av de kristne, og menigheten i Jerusalem ble spredt for alle vinder.

Stefanus var den første martyr. I samme historie møter vi også en annen person for første gang – jøden Saulus. Han var en av de ansvarlige for Stefanus død. Han gjorde også en heroisk innsats for å prøve å bli kvitt de kristne. Men han hørte hva Stefanus sa i sitt forsvar, og så hvor trygt han møtte døden. Det må ha gjort et dypt inntrykk. Av denne grunn var han forberedt den dagen han selv møtte Jesus, i et syn på veien til Damaskus. Der ble han kalt til å følge ham istedenfor å forfølge ham.

I slutten av apostlenes gjerninger kan vi lese om hvilken betydning Saulus – som ble til Paulus – fikk som den første misjonaer i den første kristne kirke. I dag har han den største betydning for hele den verdensvid­e kirken via sine mange brev, skrevet til og aktuelle for menigheter til alle tider.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway