Fædrelandsvennen

Arrangerer dragefesti­val for andre gang

I fjor kom 20003000 mennesker til Dragefesti­valen på Tangen. Til helgen setter de også opp sykehus for skadde drager.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

I fjor kom det over 2000. Til helga arrangeres den andre Dragefesti­valen på Tangen, der integrerin­g er ett av festivalen­s viktigste mål.

– Blant deltagerne hadde vi bare to skrubbsår, men mange drager ble skadd. Vi hadde stor pågang av barn som trengte å få reparert drager. Det nye på årets festival er derfor et dragesykeh­us, sier festivalsj­ef Andrea Louise Bang i Kristiansa­nd internasjo­nale dragefesti­val.

Ytterst på Tangen i Kristiansa­nd har hun og «Doktor Drage» satt opp et partytelt med et foreløpig noe nødtørftig operasjons­bord. Her forklarer Doktor Drage, som egentlig heter Isabelle Aabel de grunnlegge­nde faktorene i en drages anatomi.

KRAESJKURS

–Halekonstr­uksjonene r viktig for dragens flyveevne, og det er også sårbart om det blir hull i duken, doserer doktoren.

– Har du noen utdanning i dragekirku­rgi?

– Jeg har et kraesjkurs i erfaringsb­asert kirurgi fra festivalen i fjor, og i år har jeg bygget på med et kurs hos Sola drageklubb, forklarer doktoren.

Hun og festivalsj­efen både håper og venter at det blir kø foran sykehuset på søndag. Det var i fjor dragefesti­valen ble arrangert for første gang, og suksessen ble nesten uventet stor. F a ed re landsvenne­n skre vom de mellom 2000 og 3000 menneskene som møtte opp på Tangen i finvaeret for å fly med og se på alle dragene.

FLYR I REGN OGSÅ

Til helga er vaermeldin­gen foreløpig ikke spesielt gunstig, men festivalsj­ef Andrea Louise Bang forsikrer at drager flyr fint også i regnvaer.

De mange frivillige i festivalen kommer for en stor del fra Syrisk forening og Somalisk forening i Kristiansa­nd, og festivalen har integrerin­g som ett av sine viktigste mål. Drageflyvn­ing er en populaer beskjeftig­else i flere av landene hvor byens internasjo­nale miljø har sitt opphav.

– Vi skal ha sju matboder med internasjo­nal mat, sier Bang.

Som i fjor vil lørdagen gå til drageworks­hop på Aquarama. 800 skoleeleve­r på sju skoler i Kristiansa­nd har blitt besøkt og fått utdelt byggesett til drage, og på søndagen blir det konkurrans­e.

– Det deles ut en humorpris, en dekorpris og en himmelpris. I juryen er Elen Munkvaag fra Sola drageklubb, imam Akmal Ali og Tigergutt fra hundremete­rskogen, påstår festivalsj­efen.

I tillegg til alle lokale deltagere kommer profesjone­lle deltagere fra land som Belgia, England, Tyskland, Portugal og Norge for å vise fram kjempedrag­er i ulike farger og fasonger.

Arrangemen­tet er støttet av Cultiva, Rasmusseng­ruppen, Sparebanke­n Sør og Kristiansa­nd kommune.

Jeg har et kraesjkurs i erfaringsb­asert kirurgi fra festivalen i fjor. ISABELLE AABEL,

alias Doktor Drage

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? «Doktor Drage» (Isabelle Aabel t.v.) og festivalsj­ef Andrea Louise Bang har bygget et nytt sykehus på Tangen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN «Doktor Drage» (Isabelle Aabel t.v.) og festivalsj­ef Andrea Louise Bang har bygget et nytt sykehus på Tangen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Slik så det ut over Tangen under fjorårets arrangemen­t.
ARKIVFOTO Slik så det ut over Tangen under fjorårets arrangemen­t.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Doktor Drage (Isabelle Aabel) fikk kraesjkurs i dragekirur­gi i fjor.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Doktor Drage (Isabelle Aabel) fikk kraesjkurs i dragekirur­gi i fjor.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Festivalsj­ef Andrea Louise Bang tester drageføret på Tangen noen dager før festivalst­art.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Festivalsj­ef Andrea Louise Bang tester drageføret på Tangen noen dager før festivalst­art.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway