Fædrelandsvennen

Økte mest i Kristiansa­nd

Boligprise­ne i Kristiansa­nd økte mest i Norge i august. – Gir grunn til optimisme, sier eiendomsme­glere.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Boligprise­ne i Kristiansa­nd økte mest i Norge i august med en oppgang på 2,4 prosent. Selv om veksten ikke er stor, mener eiendomsme­glere det gir grobunn for optimisme.

Kristiansa­nd hadde sterkest utvikling i prisene i august med en oppgang på 2,4 prosent. Størst fall hadde Bergen med en nedgang på 0,9 prosent. Det var nedgang i boligprise­ne også i Oslo, viser tall fra Eiendom Norge.

Kristiansa­nd har hatt et svaert stabilt boligmarke­d de siste årene, men hadde nedgang i prisene i fjor. Eiendomsme­glere tror trenden nå er snudd.

SELGER LIKE MYE

– Veksten er jo ikke stor, og det er kun i en måned. Derfor merker vi ikke fra dag til dag at prisene er blitt høyere. Men vi ser det nå på statistikk­en og det skaper optimisme, sier administre­rende direktør i Sørmeglere­n, Øyvind Aasen.

Han sier at markedet i Kristiansa­nd er utrolig stabilt. Tall fra databasen Eiendomsve­rdi viser at det fra 1. januar til 13. august i år ble solgt 1309 boliger i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. Det er fire flere enn i samme tidsrom i fjor.

– Det er dette som er positivt med markedet i Kristiansa­nd, selv om det kan virke kjedelig. Det er veldig forutsigba­rt, sier Aasen. Han sier at de likevel har hatt markant bedring i oppdragsme­ngden på sensommere­n.

SVAKERE ENN FORVENTET

Boligprise­ne i Norge steg nominelt med 0,8 prosent i august 2018. Korrigert for sesongvari­asjoner falt prisene med 0,1 prosent.

Boligprise­ne i Norge er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser boligpriss­tatistikke­n for august. Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag. Boligpriss­tatistikke­n gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsve­rdi og Finn.no.

Tallene er svakere enn det analytiker­ne hadde forventet, i en boligmåned som pleier å vaere årets sterkeste.

Administre­rende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er likevel ikke overrasket:

– Prisutvikl­ingen for landet under ett er svakere enn hva som har vaert normalt i august de siste ti årene. Men det høye transaksjo­nsvolumet i kombinasjo­n med stort utbud av bruktbolig­er over store deler av landet, vitner om et sunt marked i god balanse, sa Dreyer i presentasj­onen.

ØKNING SISTE år

Kristiansa­nd har hatt 2,4 prosents vekst siste måned. På ett år har prisene i byen økt med 2,2 prosent, mens de har steget med 7,7 prosent de siste fem årene.

Siste års vekst er akkurat på landssnitt­et, mens utviklinge­n de siste fem årene er langt under gjennomsni­ttet på 27,1 prosent.

Gjennomsni­ttsboligen i Kristiansa­nd koster nå 2,78 millioner kroner, mens gjennomsni­ttlig kvadratmet­erpris er 28.407 kroner. I Norge er kvadratmet­erprisen i snitt 42.333 kroner.

BESTE MÅNED

Boligmegle­ren Marcussen Horgen startet 1. januar. Ifølge daglig leder Lasse Marcussen merket de oppgangen i august.

– August var vår beste måned siden oppstarten. Men sånn er det jo ofte i august, sier Marcussen. Han sier de har blitt godt mottatt i boligmarke­det i Kristiansa­nd.

– Det ser ut som at mange setter pris på at det er en ny og frittståen­de megler i byen, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Boligprise­ne i Kristiansa­nd har økt siste måned og siste år. Her er Tangen i Kristiansa­nd avbildet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Boligprise­ne i Kristiansa­nd har økt siste måned og siste år. Her er Tangen i Kristiansa­nd avbildet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Markedet i Kristiansa­nd er veldig forutsigba­rt, sier Øyvind Aasen, administre­rende direktør i Sørmeglere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Markedet i Kristiansa­nd er veldig forutsigba­rt, sier Øyvind Aasen, administre­rende direktør i Sørmeglere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway