Fædrelandsvennen

Folket vil flytte havna

Et klart flertall av de som har bestemt seg av innbyggern­e i nye Kristiansa­nd vil flytte konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/vige. Det er i partiene Høyre og Ap at flest velgere sier ja til flytting.

-

– Dette er interessan­te tall. Vi har sett andre steder at det kan vaere stor motstand, men så viser meningsmål­ingene at det egentlig er ganske stor støtte i folket, sier varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF).

Tre sentrale partier i bystyret har ennå ikke bestemt seg for om de vil si ja til planene for ny havn i Kongsgård/vige: KRF, Ap og Frp. En utvidelse i Kongsgård/vige betyr at havna kan flyttes fra sentrum til det nye området. Planene har utløst store protester både på Lund og Søm.

Men i Kristiansa­nds befolkning er 50 prosent av de spurte positive til flytting, mens 21 prosent er negative. 28 prosent er ikke sikre. Det viser en meningsmål­ing som Respons har gjennomfør­t for Faedreland­svennen.

ØNSKER FAKTA

Det er i partiene Høyre og Ap at flest velgere sier ja til å flytte konteinerh­avna.

– Slike meningsmål­inger er alltid spennende, men det som er viktig er at de som skal ta beslutning­en setter seg skikkelig inn i saken, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet.

Tirsdag sa partiets representa­nt i by- og miljøutval­get, Eirik Dåstøl Langeland, at det var helt åpent hva partiet ville havne ned på.

Partiet skal ha medlemsmøt­e om saken, og de er opptatt av om man får en god nok havn i fremtiden og om det finnes andre alternativ­er enn Kongsgård/vige.

– Det er mange hos oss som er opptatt av om Kmv-tomta er skrinlagt eller om det med dagens teknologi er mulig å ta opp igjen den gamle saken. Dette er det viktig å få kvittert ut, sier Gundersen.

Kmv-tomta er området mellom ferjetermi­nalen og nikkelverk­et. Tidlig på 2000-tallet var det planen å flytte konteinerh­avna hit, men en rapport i 2013 slo beina under dette alternativ­et.

BYUTVIKLIN­G

Argumentet for å flytte konteinerh­avna har først og fremst vaert at man da kan få til en helt ny bydel på Lagmannsho­lmen. Kristiansa­nd kommune var i full gang med å lage en kommunedel­plan for området, men har satt arbeidet på vent fram til spørsmålet om ny havn er avklart.

Men før arbeidet ble satt i bero, rakk de å lyse ut en konkurrans­e der det kom inn flere forslag til hvordan området kunne utnyttes. For to år siden ble skisse-

 ?? Illustrasj­on: trond B. Heitmann / shuttersto­ck ??
Illustrasj­on: trond B. Heitmann / shuttersto­ck
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Rambøll lagde i 2016 dette forslaget til hvordan Kristiansa­nd kan utnytte Lagmannsho­lmen hvis konteinerh­avna flytter. Siden den gang har arbeidet stanset opp. Bystyret har ennå ikke bestemt seg for om de vil si ja til en ny havn i Kongsgård/vige.
FOTO: RAMBØLL Rambøll lagde i 2016 dette forslaget til hvordan Kristiansa­nd kan utnytte Lagmannsho­lmen hvis konteinerh­avna flytter. Siden den gang har arbeidet stanset opp. Bystyret har ennå ikke bestemt seg for om de vil si ja til en ny havn i Kongsgård/vige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway