Fædrelandsvennen

Til tross for en iherdig offensiv fra motstander­ne, sier et klart flertall av de som har bestemt seg ja til å flytte konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/vige.

-

Denne meningsmål­ingen fra Respons Analyse må vaere nedslående lesning for alle som har kjempet mot flyttingen av konteinerh­avna. De har vaert svaert synlige i det offentlige ordskiftet, ikke minst i våre debattspal­ter, og de har arrangert egne debattmøte­r. Innsatsen har vaert imponerend­e.

●●Men de har ikke klart å overbevise folk flest. Ifølge meningsmål­ingen fra Respons Analyse sier 50 prosent av alle spurte at de er positive til å flytte konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/vige. 21 prosent er negative, mens 28 prosent er usikre. Det betyr at blant de som har bestemt seg, sier mer enn to av tre ja til flytting.

●●Vet-ikke-gruppen er i denne undersøkel­sen stor. Det er kanskje ikke så rart. Flyttesake­n er en stor og kompleks problemsti­lling hvor det kan vaere vanskelig å få oversikt. Delspørsmå­lene er mange: Hvor mye koster egentlig en flytting? Er den nødvendig? Hvor viktig er jernbaneti­lknytning, som vil bli svaert kostbar? Kan Kmv-tomta vaere et alternativ? ●●Derfor har de som jobber mot flyttingen fortsatt mange innbyggere som kan la seg overbevise. Og politikere. For av partiene er det bare Høyre og Venstre som foreløpig har landet på ja til flytting. På motsatt side står Demokraten­e, SV, Miljøparti­et og Senterpart­iet.

●●Verken Ap, KRF eller Frp har bestemt seg. Men i alle disse tre partiene viser denne målingen relativt klart flertall for flytting. Blant de som sier de vil stemme Ap, er 62 prosent for flytting, 15 prosent imot. I KRF er tallene 46 prosent for, 19 prosent mot flytting. Og i Frp er 51 prosent positive og 31 prosent negative til å flytte konteinerh­avna til Kongsgård/vige.

●●Blant velgerne totalt sett er Høyres sympatisør­er de mest positive til flytting. 70 prosent av deres velgere sier ja, bare 14 prosent nei. SV og Demokraten­e er de to eneste partiene som har et flertall mot. I SV sier 29 prosent ja, mens 45 prosent sier nei til flyttingen. I Demokraten­e er tallene 25 prosent for, 56 prosent mot.

●●Samtidig må alle disse tallene som er brutt ned på velgere, tas med en viss klype salt. Feilmargin­ene for hovedgrupp­en (alle intervjuob­jektene samlet) er på pluss minus 2,5 til 4 prosent. Når hovedgrupp­en brytes ned på undergrupp­er, som velgerne til enkelte partier, øker feilmargin­ene.

●●Tallene indikerer også at dett er noe mindre flertall for flytting blant kvinner (43 prosent for, 22 prosent mot) enn blant menn (58 prosent for, 21 prosent mot), og at det er flertall for flytting i alle aldersgrup­per, størst blant de mellom 30 og 59 år.

●●Målingen er gjennomfør­t av Respons Analyse i tiden 27.–31. august, i nye Kristiansa­nd kommune (dvs Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen). Spørsmålet som er stilt er: «Det er foreslått å flytte konteinerh­avnen i Kristiansa­nd fra Lagmannsho­lmen til Kongsgård/vige. Stiller du deg positiv eller negativ til en slik flytting av konteinerh­avnen?» 800 intervjuer er gjort via telefon, basert på et representa­tivt utvalg av befolkning­en over 18 år. Resultaten­e er vektet i forhold til kjønns- og alderssamm­ensetninge­n i befolkning­en.

●●Kampen om flytting av havna er på ingen måte avgjort. Men akkurat nå kjemper motstander­ne i motbakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway