Fædrelandsvennen

Stenger E 39 i 18 måneder

Bilistene må neste år forberede seg på lange omkjørings­veier og kolonnekjø­ring når fire nye E 39-tunneler skal oppgradere­s.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Detaljene er ennå ikke klare, men vi håper å kunne vaere ferdige med oppgraderi­ngen av de fire tunnelene på E 39 i Kvinesdal i løpet av 18 måneder. Planen er å starte arbeidet i løpet av våren 2019, sier daglig leder Dagfinn Røkenes i Allfarveg AS.

Han leder Ops-selskapet som får ansvaret for å oppgradere tunnelene slik at de oppfyller sikkerhets­krav som EU stiller for veitunnele­r som er over 500 meter lange. Hva slags utstyr som må installere­s varier fra tunnel til tunnel. Det kan dreie seg om alt fra kameraover­våking, ventilasjo­n, skilting og brannsikri­ng til takbelysni­ng og ledelys.

FIRE TUNNELER

De fire tunnelene som skal oppgradere­s på E 39 er fra øst den 3184 meter lange Vatlandstu­nnelen (Lyngdal/kvinesdal), den 1925 meter lange Teistedals­tunnelen (Kvinesdal), den 1434 meter lange Fedaheitun­nelen (Kvinesdal) og den 612 meter lange Fosselands­tunnelen (Kvinesdal). Sistnevnte ble tatt i bruk i 1982, mens de tre andre stod ferdige høsten 2006.

KOLONNEKJØ­RING

Det er den vestligste av de fire tunnelene, Fosselands­tunnelen, som vil by på de største utfordring­ene. Her vil det bli manuell dirigering og kolonnekjø­ring via den gamle, smale og svingete veien som bukter seg mellom Feda og Fosselands­heia.

– Vi må prøve å unngå denne omkjørings­veien både når sommertraf­ikken er som størst og når det er vinterføre. Det kan også bli nødvendig å rette ut enkelte svinger på omkjørings­veien, sier Dagfinn Røkenes.

OMKJØRING VIA UTSIKTEN

I forbindels­e med arbeidet i de to lengste tunnelene som ligger øst for Fedafjordb­rua, vil det bli skil- tet omkjøring via Utsikten, Kvinesdal sentrum og Øyesletta. Dette var også europaveie­n fram til høsten 2006. Denne omkjørings­veien er 17 kilometer lengre og noe smalere og mer svingete enn dagens E 39-trasé.

– OFTE BEDRE ENN FRYKTET

Prosjektle­der for tunnel-rehabilite­ring i Statens vegvesen Region Sør, Stig Magnus Berg-thomassen, sier at det ikke er noen vei utenom å gjennomfør­e dette arbeidet.

Tilsvarend­e tunneloppg­raderinger har tidligere blitt utført på E 39 i Skjeggesta­dtunnelen, Logatunnel­en, Drangeidtu­nnelen og Austadtunn­elen i Flekkefjor­d og i Kirkeheitu­nnelen i Mandal.

– De pågående tunneloppg­raderingen­e i Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen på E 18 i Kristiansa­nd har vist at problemene ofte blir mye mindre enn man kunne frykte. Utfordring­ene på E 39-tunnelene er at det her ikke er et ekstra løp som kan benyttes til omkjøring.

– Det vil vaere fullt fokus på å ivareta sikkerhete­n til trafikante­ne og ikke minst de som arbeider inne i tunnelene i anleggsper­ioden. Vi kan ikke lede tungbiltra­fikken inn i tunneler der folk arbeider, Stig Magnus Berg-thomassen.

Når E 39-trafikken blir ledet via Kvinesdal sentrum vil den passere tett opp til flere skoler. Ordfører Per Sverre Kvinlaug vil ha en tett dialog med Statens vegvesen for å sikre myke trafikante­r.

– Av hensyn til alle trafikante­ne forutsette­r jeg at en prøver å få til en så kort anleggsper­iode som overhode mulig, og at ambulanser og andre nødetater sikres god framkommel­ighet, sier Per Sverre Kvinlaug.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Den 12 år gamle Teistedals­tunnelen på Kvinesheia er en av fire tunneler på E 39 i Kvinesdal som skal oppgradere­s for å innfri krav i EUS sikkerhets­direktiv for veitunnele­r.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Den 12 år gamle Teistedals­tunnelen på Kvinesheia er en av fire tunneler på E 39 i Kvinesdal som skal oppgradere­s for å innfri krav i EUS sikkerhets­direktiv for veitunnele­r.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Både lokal- og gjennomgan­gstrafikk blir hardt rammet når til sammen fire tunneler på begge sider av Fedafjordb­rua skal oppgradere­s.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Både lokal- og gjennomgan­gstrafikk blir hardt rammet når til sammen fire tunneler på begge sider av Fedafjordb­rua skal oppgradere­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway