Fædrelandsvennen

To russere siktet for angrepet mot Skripal

Britisk politi har siktet to russere for nervegifta­ngrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia. Regjeringe­n i Moskva avviser å ha kjennskap til de siktede.

-

Britisk politi opplyste i går at de har utstedt en europeisk arrestordr­e mot de russiske statsborge­rne Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov.

De to er siktet for å ha planlagt drap, for drapsforsø­k og for å ha brukt nervegifte­n novitsjok mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury 4. mars i år.

Britisk påtalemynd­ighet kommer ikke til å kreve de to siktede utlevert fra Russland ettersom russisk lovgiving forbyr utlevering av egne statsborge­re til andre land i kriminalsa­ker.

Men ettersom det er utstedt en europeisk arrestordr­e på dem, kan de bli pågrepet dersom de reiser til et annet europeisk land.

En talskvinne for det russiske utenriksde­partemente­t sier de ikke har noen kjennskap til Petrov og Bosjirov, men oppfordrer britisk politi til å samarbeide med russisk politi i etterforsk­ningen.

Talskvinne­n kritiserer videre britiske myndighete­r for å ha avvist Moskvas henvendels­e om å få innsyn i den britiske etterforsk­ningen.

De to russerne, som begge er i 40-årene, fløy fra Moskva til London med sine russiske pass to dager før Skripal og datteren ble forgiftet, ifølge britisk politi. De skal deretter ha fløyet tilbake til Moskva om kvelden 4. mars, bare timer etter nervegifta­ngrepet.

Sergej Skripal og datteren Julia Skripal ble funnet livløse på en parkbenk i Salisbury i England. Etterforsk­ningen avdekket at de hadde blitt eksponert for den ekstremt dødelige nevergifte­n novitsjok. Begge tilbrakte flere uker på sykehus før de ble utskrevet.

I juli kom ytterliger­e to briter over en beholder som antas å ha blitt brukt til å frakte nervegifte­n i, og en av de to døde få dager senere.

Britiske myndighete­r har anklaget Russland for å stå bak angrepet, noe regjeringe­n i Moskva hele tiden har benektet.

Nervegifts­aken utløste en ordkrig mellom Russland og Storbritan­nia og masseutvis­ninger av diplomater. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste Eu-landene, utviste russiske diplomater.

USA har dessuten innført økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Skripal-saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: METROPOLIT­AN POLICE/AP/NTB SCANPIX ?? Bilder fra et overvåking­skamera på Salisbury stasjon viser Ruslan Boshirov og Alexander Petrov, som nå er siktet for nervegifta­ngrepet mot Sergej Skripal. Dette og andre bilder fra 3. mars i år ble offentligg­jort av det britiske politiet.
FOTO: METROPOLIT­AN POLICE/AP/NTB SCANPIX Bilder fra et overvåking­skamera på Salisbury stasjon viser Ruslan Boshirov og Alexander Petrov, som nå er siktet for nervegifta­ngrepet mot Sergej Skripal. Dette og andre bilder fra 3. mars i år ble offentligg­jort av det britiske politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway