Fædrelandsvennen

De sørget for dieselboom i august

– For veldig mange bilkjøpere er vi rett og slett skråsikre på at diesel fortsatt er det klart beste!

- TEKST: TOR MJAALAND

De smiler bredt, daglig leder Tor Erik Røed og salgssjef Joacim Bjerke etter å ha levert ut 43 nye Skoda-biler med dieselmoto­r i august. De mer enn doblet augustsalg­et fra fjoråret med totalt 50 nyregistre­ringer. Og kundene velger altså så å si bare dieselutga­vene.

Dermed sørget de for at dieselbile­ne bare såvidt ble slått av elbilene i Kristiansa­nds-markedet i august, foran biler med bensinmoto­r. Og langt foran ladbare hybrider.

– 27 av 28 nye Octavia var utstyrt med dieselmoto­r, ni av ti Skoda Kodiaq det samme i august, sier Røed som får spørsmål fra kolleger i bransjen om hvordan de i alle dager får det til.

– Jeg svarer at vi satser tøft, har stor tro på bilene vi selger og sikret oss godt med biler for å kunne levere til de mange kundene, er Røeds forklaring.

MEST ØKONOMISK

– Ja, biler med dieselmoto­r vil vaere riktig for mange bilkjøpere i lang tid framover, mener salgssjefe­n og leverer flere grunner for at folk velger diesel:

– Har du for eksempel bare en bil i husholdnin­gen, vil diesel vaere det mest økonomiske med lavere forbruk og lavere drivstoffp­ris enn for bensin. Og lavere Co2-utslipp enn de bensindrev­ne bilene. Og kjører du til hytta eller på annen langtur, er jeg overbevist om at du bruker mindre drivstoff enn hybridene, enten de er ladbare eller ikke.

Toppselger­en i august var som ofte før den romslige stasjonsvo­gnen Octavia. Bare elbilen Nissan Leaf slo Octavia på registreri­ngsstatist­ikken i august.

– De fleste velger firehjulsd­rift og diesel og vet at de kan trekke tilhenger, har massevis av plass og kommer trygt fram på all slags føre, sier Tor Erik Røed .

RÅDGIVERE

Men begge medgir at det ikke er så enkelt for bilkjøpere når det gjelder valg av bil.

– Kjører du stort sett over korte avstander, vil kanskje en elbil vaere fornuftig. Eller en ladbar hybrid. Vi forsøker å vaere rådgivere overfor kundene slik at de finner fram til den bilen som dekker deres behov på en best mulig måte, sier Bjerke og kan vise til en lokal markedsand­el på 11,4 prosent i august, mens Skoda hadde 6,9 prosent på landsbasis.

At mange privatleas­er nybilen sin i dag, synes de er naturlig i en tid der usikkerhet­en rundt avgiftsreg­imet er stort. Og de er slett ikke bekrymret over at de får tilbake mange tre år gamle dieseldrev­ne Skoda i 2021.

SOVER GODT

– Vi sover veldig godt om natten og tenker at dette vil vaere biler som blir etterspurt. Da får du en tre år gammel bil med 150 hk diesel og firehjulst­rekk til mellom 250 og 300.000 kroner. Det er langt fra alle som har råd til en stor elbil til 6–700.000 kroner, er de to enige om.

Uten elbiler og ladbare hybrider i portefølje­n innrømmer de at utfordring­ene har vaert store i et bilmarked der de fleste snakker opp elbiler, hybrider og bensindrev­ne biler.

– Men vi elsker å konkurrere og får så positive tilbakemel­dinger fra kundene at vi er trygge på at det å anbefale diesel for mange er det rette, sier Tor Erik Røed som er overbevist om at aldri har det vaert billigere å kjøpe bil i forhold til inntekt og kjøpekraft. Og med trusler om økte avgifter fra nyttår, har han tro på at mange kommer til å kjøpe ny bil denne høsten.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De har fortsatt stor tro på en dieselfram­tid, de to Skoda-selgerne Tor Erik Røed og Joacim Bjerke. Førstnevnt­e daglig leder hos G-bil, Bjerke er salgssjef. Her sammen med storbilen Skoda Kodiaq.
FOTO: TOR MJAALAND De har fortsatt stor tro på en dieselfram­tid, de to Skoda-selgerne Tor Erik Røed og Joacim Bjerke. Førstnevnt­e daglig leder hos G-bil, Bjerke er salgssjef. Her sammen med storbilen Skoda Kodiaq.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway