Fædrelandsvennen

Regjeringe­n utsetter varslet økning

- NTB

Regjeringe­n snur og dropper økningen av bilavgifte­ne i neste års statsbudsj­ett. Økningen kunne gitt mange nye biler en avgiftssme­ll på titusener av kroner.

Omlegginge­n av beregnings­måten for avgifter vil tidligst skje i 2020, skriver VG.

– Det er riktig at regjeringe­n legger opp til å utsette overgangen til avgiftsber­egning basert på Co2-utslipp målt etter nye regler til 2020, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp) til VG

Det var i hovedsak bensin- og dieselbile­r som ville blitt rammet, men også hybridbile­r, med lite elkapasite­t. Finansmini­steren sier hun forstår at det har vaert stor usikkerhet.

– Det nye målesystem­et kommer, men det er for få biler som er registrert med den nye målemetode­n. Det gir stor usikkerhet om konsekvens­ene, så vi utsetter fra statsbudsj­ettet i 2019 til 2020.

Hun sier de nå får mer tid til å se på dette og eventuelt foreta justeringe­r.

– Ifølge regjerings­plattforme­n skal vi ikke legge opp til avgiftsøkn­inger i budsjettet og det står ved lag. Vi vil uansett ikke vaere med på en omlegging som gjør at folk som kjøper biler med lave utslipp skal straffes, understrek­er Jensen.

– FORNUFTEN SEIRET

Norges Bilbransje­forbund er glad for snuoperasj­onen og sier tusener kunne ha mistet jobben om ikke avgiftsøkn­ingen hadde blitt stanset.

– Fornuften seiret, alternativ­et kunne vaert svaert dramatisk. Vi er svaert tilfredse med denne løsningen. Konsekvens­ene ved å ikke gjøre dette kunne vaert at nybilsalge­t hadde stupt, tusenvis hadde mistet jobben, CO2 utslippene gått opp, sier administre­rende direktør Stig Morten Nilsen i Norges Bilbransje­forbund (NBF).

Også NAF bifaller løsningen som er valgt.

– BRA AV REGJERINGE­N

– Det er bra at regjeringe­n nå ser det NAF lenge har advart mot, at et hopp i bilavgifte­ne vil forsinke en nødvendig grønn omlegging av den norske bilparken. Når finansmini­steren også sier hun vil sikre en god overgang til den nye målemetode­n i budsjettet for 2020, så har NAF vunnet fram, sier kommunikas­jons sjef Camilla Ryste i NAF.

I SV er de imidlertid ikke glade for at nye biler stort sett beholder dagens prisnivå.

– Bilproduse­ntene har i mange år rapportert galt og jukset med utslippsmå­lingene for bilene, og bilavgifte­ne har derfor vaert kunstig lave. Skal vi klare omlegginge­n til elbiler må også bensin- og dieselbile­r prises mer riktig og høyere, sier SVS medlem i finanskomi­teen, Kari Elisabeth Kaski.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen bekrefter at regjeringe­n utsetter økning i bilavgifte­ne.
FOTO: NTB SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen bekrefter at regjeringe­n utsetter økning i bilavgifte­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway